Središnja akcija 'Sigurna plovidba 2020'

Nakon što je zbog nepovoljnih vremenskih prilika, akcija pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe na Jadranu 'SIGURNA PLOVIDBA 2020', morala biti odgođena, akcija će se održati u ponedjeljak, 10. kolovoza, s početkom u 10.00 sati, na području svih lučkih kapetanija, a završetak akcije predviđen je isti dan, u 19.00 sati.
 
Prema dosadašnjoj praksi koristit će se sva raspoloživa plovila i djelatnici svih lučkih kapetanija u koordinaciji sa njihovim lučkim ispostavama te Službom za nadzor i upravljanje pomorskim prometom (VTS), čiji djelatnici će pružiti podršku sudionicima akcije, dojavama o uočenim područjima pojačanog prometa plovila, uočenim prekršajima u plovidbi, a naročito u slučajevima glisiranja preblizu obale.
 
Ova akcija ima za cilj provjeru spremnosti i učinkovitosti svih nadležnih službi Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u nadzoru sigurnosti plovidbe svih sudionika na moru, te preventivnu zaštitu svih sudionika od pomorskih nesreća, za vrijeme turističke sezone kada plovi veliki broj domaćih i stranih plovila.
 
Poseban naglasak će se posvetiti kontroli nepropisne brzine plovidbe, glisiranja u nedozvoljenom morskom području, nadzoru korisnicima koncesijskih odobrenja za iznajmljivanje plovila na pomorskom dobru, kao i nesavjesnim plivačima i roniocima, te prekrcanosti putnika na putničkim brodovima za jednodnevne izlete.
 
Akciju će pratiti državni tajnik, Josip Bilaver i pomoćnik ministra, kap. Siniša Orlić dok će se praćenje akcije za novinarske ekipe i uzimanje izjava organizirati od 9:45 sati do 10:00 sati, na slijedećim lokacijama:
 
Zadar – ispred zgrade Kapetanije, Liburnska obala 8 (izjavu daje državni tajnik, Josip Bilaver)
Rijeka – ispred zgrade Kapetanije na Rivi Boduli - mjesto priveza m/b „Vid“ (izjavu daje pomoćnik ministra, kap. Siniša Orlić)
 
Ostala mjesta ukrcaja novinara i snimateljskih ekipa koje žele pratiti akciju (ukrcavanje je od 09.45h):
LK Pula – ispred zgrade Kapetanije, Riva 18
LK Senj –  ispred zgrade Kapetanije, Obala kralja Zvonimira 12
LK Šibenik – mulo Krke, brod „Šibenik“
LI Split – ispred zgrade Kapetanije, Obala Lazareta 1
LK Ploče – putnička obala luke Ploče, kod benzinske postaje INA (gdje su vezana plovila LK Ploče)
LK Dubrovnik – Sustjepan (ex. Mediator)
 
NAPOMENA:
Molimo predstavnike medija da mjesto ukrcaja povratno javite na press@mmpi.hr, najkasnije do nedjelje, 9. kolovoza 2020. do 11.00h.