Ministar Butković na svečanom potpisivanju Ugovora za izvođenje radova na obnovi pruge Zagreb Zapadni kolodvor - Savski Marof

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković sudjelovat će sutra, 20. veljače na svečanom potpisivanju Ugovora za izvođenje radova na obnovi pružne dionice Zagreb Zapadni kolodvor – Savski Marof.

Potpisivanje Ugovora održat će se u uredu Svjetske banke u Hrvatskoj, (Radnička cesta 80/IX), s početkom u 13.00h.

Ugovor vrijedan 365,7 milijuna kuna (bez PDV-a), od čega se 210 milijuna kuna financira iz kredita Svjetske banke za obnovu i razvoj, potpisat će u ime HŽ Infrastrukture d.o.o. predsjednik Uprave, Ivan Kršić s predstavnicima izvođača radova tvrtke Swietelsky d.o.o., Zvonkom Dundovićem i Davorom Mavarom, a rok za izvođenje radova je 27 mjeseci, od dana sklapanja Ugovora.

Uz ministra Olega Butkovića potpisivanju Ugovora nazočit će i voditeljica Ureda Svjetske banke za Hrvatsku, Elisabetta Capannelli.

Ugovorom će se osigurati realizacija izvođenja infrastrukturnih radova na obnovi dionice dvokolosiječne željezničke pruge, duge 17,8 kilometara na RH1 željezničkom koridoru, važnom za međunarodni promet, a dovršetkom ugovorenih radova vlakovi će predmetnom dionicom prometovati brzinom od 120 km/h te će se uz kvalitetu povećati i nosivost, odnosno, mogućnost prijevoza većeg broja putnika u dnevno migracijskom prometu. Realizacijom ovog povećat će se ukupna razina sigurnosti i interoperabilnost željezničkog prometa na dionici Zagreb – Savski Marof.

Projekt obnove pruge na dionici Savski Marof – Zagreb Zapadni kolodvor obuhvaća:
  • cjelovitu obnovu pružnog gornjeg i donjeg ustroja;
  • sanaciju mostova Krapina, Lužnica, Vrabeščak;
  • sanaciju propusta i sanaciju podvožnjaka Vrapčanska i Škorpikova;
  • sanaciju tri pothodnika te ugradnju sintetičkog popođenja na željezničko – cestovne prijelaze Sokolska, Kolodvorska, Savska, Brdovec i Savski Marof;
  • uređenje zgrada u kolodvoru Savski Marof i stajalištu Brdovec;
  • zamjenu postojećih perona i uređenih površina novim u stajalištima Kustošija, Zaprešić Savska i kolodvoru Podsused;
  • ugradnju nadstrešnica u stajalištu Kustošija, Podsused, Zaprešić Savska, Brdovec;
  • usklađivanje signalno – sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja;
  • kompletnu obnovu sustava kontaktne mreže.