Ministar Oleg Butković na predstavljanju projekta „Rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres“

U petak, 30. kolovoza, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjeluje u Gradu Cresu na predstavljanju projekta „Rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres“.
 
Na prezentaciji će biti prisutni i Kristijan Jurjako, gradonačelnik grada Cresa, zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić, i zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula. Investiciju će ispred nositelja projekta predstaviti Anton Opatić, ravnatelj Županijske lučke uprave Cres.
 
Projektom će se osigurati bolja prometna povezanost grada Cresa s drugim kvarnerskim otocima i priobaljem, smanjit će se gužve i zakrčenost u luci te stvoriti pretpostavke za kvalitetniji razvoj obalnog linijskog pomorskog prometa. Izgradnjom vanjskog lukobrana dužine 85 metara i širine 6 metara omogućit će se prihvat linijskih putničkih brodova te osigurati bolja zaštita creske uvale od udara vjetra i valova. Uređenjem kopnenog dijela luke u dužini od oko 280 metara grad Cres će dobiti iznimno vrijedan javni prostor tik uz gradsku obalu. Riječ je o nastavku uređenja creske rive koja će s postojećim objektima činiti jedinstvenu prostornu i funkcionalnu cjelinu.
 
Ukupna vrijednost projekta rekonstrukcije i dogradnje zapadnog dijela luke Cres iznosi 39.146.444,05 kuna, a financira se iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Ukupna bespovratna sredstva za projekt iznose 34.397.653,76 kuna, od toga iz Kohezijskog fonda 29.238.005,70 kuna, a iz Državnog proračuna RH 5.159.648,06 kuna. Planirani dovršetak radova u luci predviđen je za kraj 2021. godine.