Potpredsjednik Vlade i ministar Butković potpisuje ugovor o izmjenama i dopunama koncesijskog ugovora s Bina-Istrom d.d., a vezano uz nastavak projekta izgradnje Istarskog ipsilona

U srijedu, 10. svibnja 2023. godine u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture (dvorana 904, 9. kat) bit će održano potpisivanje Ugovora o izmjenama i dopunama br. 7 Ugovora o koncesiji za financiranje, građenje, upravljanje i održavanje „Jadranske autoceste“ - dionica Dragonja - Pula i Kanfanar - Pazin – Matulji, s početkom u 10.00 sati.

Ugovor će potpisati potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i generalni direktor koncesionara Bina-Istra d.d. Dario Silić.

Ovim izmjenama i dopunama koncesijskog ugovora, među ostalim, predviđa se realizacija investicije Podfaze 2B2-2 i Podfaze 2B2-3, ukupne procijenjene vrijednosti oko 200 milijuna eura.

Podfaza 2B2-2 sastoji se od izgradnje drugog kolničkog traka od portala Kvarner Tunela Učka do čvorišta Matulji, dionice duge gotovo 10,3 km te proširenja Odmorišta Kvarner.

Podfaza 2B2-3 uključuje izgradnju drugog vijadukta preko rijeke Mirne te vijadukta Limska Draga, kako bi se završio puni profil ove dionice autoceste.

Nakon potpisa Ugovora o izmjenama i dopunama br. 7 Ugovora o koncesiji, koncesionar Bina-Istra d.d. potpisat će ugovor i s predstavnicima izvođača radova, ugovor o upravljanju i održavanju te ugovor za nadzor za gore navedene podfaze dovršetka izgradnje Istarskog ipsilona u punom profilu.

Po dovršetku ove dvije podfaze, mreža Istarskog ipsilona A8 i A9 bit će u cijelosti izgrađena u punom profilu te će se po dovršetku čvora Matulji spojiti s obilaznicom Rijeke, odnosno s mrežom autocesta.
 
Izjave za medije predviđene su nakon potpisa ugovora.