Obilježavanje 250 godina uspostave sustava lučkih kapetanija u Hrvatskoj

U ponedjeljak, 20. svibnja 2024. godine će se u Rijeci (Guvernerova palača (Mramorna dvorana), Trg Riccarda Zanelle 1), na Europski dan pomorstva, održati prigodna svečanost kojom će se obilježiti 250 godina od uspostave sustava lučkih kapetanija u Hrvatskoj, a temeljem Državnog proglasa o plovidbi (tal. Editto politico di navigazione mercantile Austriaca) hrvatsko-ugarske kraljice Marije Terezije.
 
Upravno-administrativni sustav lučkih kapetanija na prostoru Republike Hrvatske postoji u kontinuitetu od Državnog proglasa o plovidbi od 25. travnja 1774. godine, dok odgovarajuće koordinativno tijelo ili tijela lučkih kapetanija postoje od 1850. godine, čime se baštini tradicijski identitet i organizacija lučkih kapetanija i središnje uprave, kao okosnice vlasti na moru i u pomorstvu.
 
Na prigodnoj svečanosti, koja će započeti u 11.00 sati, okupit će se predstavnici sustava uprave sigurnosti plovidbe, predstavnici pomorske industrije, akademske zajednice i povezanih institucija te lokalne i regionalne vlasti, a kojima će se uvodno obratiti potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

S početkom u 11.40 sati održat će se i panel rasprava na kojoj će biti više govora o Državnom proglasu, sačuvanoj maritimnoj baštini te ulozi i važnosti lučkih kapetanija pa tako i na području Rijeke koja je uz Trst, u spomenutom Državnom proglasu, bila prva na prostoru današnje Hrvatske u kojoj je imenovan lučki kapetan.

Napomena: Molimo predstavnike medija koji su zainteresirani za praćenje ovog događanja da se prijave na press@mmpi.hr.