Ministarska konferencija na temu pomorstva u Opatiji

U sklopu predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije u Zagrebu, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture organiziralo je dvodnevno događanje, 10. i 11. ožujka u Opatiji (Hotel Ambasador, Feliksa Peršića 5), koje obuhvaća Konferenciju o pomorstvu i neformalni sastanak ministara prometa država članica Europske unije, a koji će voditi resorni ministar, Oleg Butković.

Prvoga dana Pomorske konferencije (10. ožujka) namijenjen je širem krugu dionika, odnosno uz europske ministre nadležne za poslove pomorstva i brodarstva kojima je ova Konferencija prvenstveno i namijenjena, na Konferenciji će sudjelovati i predstavnici europskih udruženja iz redova brodara, pomorskih zanimanja, posrednika pri zapošljavanju pomoraca, brodogradilišta i drugih predstavnika Hrvatske, Europske i svjetske pomorske industrije. Na konferenciji će sudjelovati i čelnik Međunarodne pomorske organizacije Kitack Lim, direktorica Europske agencije za pomorsku sigurnost, Maja Markovčić Kostelac te zamjenica ravnatelja Opće uprave za promet Europske komisije, Maja Bakran Marcich.

Konferencija će kroz nekoliko panela obuhvatiti najbolja znanja i prakse, s ciljem iznalaženja najboljih rješenja za teme poput digitalizacije u pomorstvu, investiranja u osnaživanje statusa pomorskih zvanja, sigurnosti kao i zaštite morskog okoliša.

Drugoga dana Pomorske konferencije (11. ožujka), održat će se Neformalni sastanak ministara prometa na temu pomorstva, na kojem će se, među ostalim, usvojiti tzv. Opatijska deklaracija, čijim će sadržajem biti obuhvaćeni glavni prioriteti Republike Hrvatske iz područja pomorstva, poput zaštite morskog okoliša s naglaskom na iskazivanje podrške borbi za smanjenje emisije stakleničkih plinova s brodova, kao i daljnja digitalizacija u pomorstvu i unutarnjoj plovidbi.

PRILOG
High Level Ministerial Maritime Conference - Programme (.pdf);
Informal meeting of EU Transport ministers (maritime) - Meeting agenda (.pdf).
 
Napominjemo kako neformalni sastanak ministara mogu pratiti samo akreditirani novinari dok je prvi dan konferencije slobodan za praćenje bez potrebe za akreditacijom i najavama.