Doček vlaka Connecting Europe Express

Connecting Europe Express, poseban vlak kojim se obilježava Europska godina željeznice 2021., krenuo je s lisabonskog kolodvora 2. rujna. Na petotjednom putu do Pariza, kamo će stići 7. listopada, zaustavit će se u više od 100 mjesta i gradova te u 36 dana povezati 26 zemalja. Connecting Europe Express rezultat je uspješne suradnje Europske komisije, Zajednice europskih željezničkih i infrastrukturnih društava (CER) i brojnih drugih partnera.

Uz organizaciju ovoga vlaka, Europska komisija u 2021. pokrenula je niz aktivnosti kako bi se građane i gospodarstvenike potaknulo na korištenje željezničkog prijevoza te time pridonijelo cilju Europskog zelenog plana prema kojemu bi Europska unija do 2050. trebala postati klimatski neutralna.

Connecting Europe Express doći će i u Hrvatsku, odnosno na zagrebački glavni kolodvor u subotu, 11. rujna 2021. godine u 18.56 sati (1. peron Zagreb Glavnog kolodvora, Trg kralja Tomislava 12), a 12. rujna u 11.30 sati nastavit će putovanje iz Zagreba prema Beogradu.

U vlaku će biti predstavnici Europske komisije i CER-a, a vlak će dočekati zamjenica direktora Opće uprave za mobilnost i promet (DG MOVE) Maja Bakran Marcich, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet i državni tajnik za željeznice u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Alen Gospočić, koji će održati pozdravne govore, te predstavnici hrvatskoga željezničkog sektora. Po dolasku vlaka bit će održan kraći prigodni program uz nastup Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO. 

Vlak će putovanje nastaviti prema Beogradu 12. rujna u 11.30 sati s 1. perona Zagreb Glavnog kolodvora.

Izjave za medije previđene su ispred vlaka po završetku prigodnog programa.
 
Molimo predstavnike medija koji će pratiti ovaj događaj da na zagrebački Glavni kolodvor dođu 15 minuta prije dolaska vlaka.

Više informacija možete pronaći na https://www.connectingeuropeexpress.eu/.