U Splitu se održava Završna konferencija EUREKA-e, projekta važnog za unapređenje sigurnosti plovidbe i pomorskog prometa

Završna konferencija EUREKA projekta, projekta važnog za unapređenje sigurnosti plovidbe i pomorskog prometa, održat će se u četvrtak, 7. rujna 2023. godine u Splitu, u hotelu 'Amphora' (Šetalište Pavla, Ivana Pavla II 51, Split), s početkom u 10.00 sati.

Riječ je o projeku od strateške važnosti za države Jadransko – jonske regije i to u segmentu unaprjeđenja sigurnosti pomorskog prometa na Jadranu, a što će se osigurati kroz osnivanje Stalne transnacionalne mreže za sigurnost plovidbe, modernizaciju sustava obveznog javljanja brodova u Jadranskom moru - ADRIREP i novog, pojednostavnjenog tehnološkog rješenja za izvješćivanje, razmjenu podataka o pomorskom prometu, VTS usluga u ovom morskom prostoru i dr.
Konferenciju će u ime Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, kao vodećeg partnera na projektu, otvoriti ravnatelj ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe kap. Siniša Orlić. Na konferenciji će sudjelovati i izvršna direktorica EMSA-e Maja Markovčić Kostelac, glavni tajnik organizacije IALA Francis Zacharia, predstavnici Europske komisije, videovezom će se uključiti i Glavni tajnik Međunarodne pomorske organizacije Kitack Lim, a sudjelovat će i predstavnici INTERREG ADRION programa te projektni partneri EUREKA projekta.

Izjave za medije su predviđene nakon službenog otvorenja, oko 10.45 sati.

Projekt EUREKA započeo je u prosincu 2020. godine i trajat će do rujna ove godine. Vodeći partner na projektu je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, a Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine pridruženi partner. Ostali projektni partneri su pomorske administracije Slovenije, Italije, Crne Gore, Albanije i Grčke, kao i dva pomorska fakulteta, iz Rijeke i Kotora.