Dani hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe

Proslava Dani hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe, koja se tradicionalno u organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture održava u vrijeme obilježavanja Dana pomoraca i brodaraca i njihova zaštitnika, sv. Nikole, s ciljem ukazivanja na važnost hrvatskog pomorskog sektora, ove godine će se održati 5. i 6. prosinca u Splitu.
 
Središnja proslava započet će u četvrtak, 5. prosinca polaganjem vijenaca u more, u čast svim preminulim pomorcima i brodarcima, nakon čega će uslijediti prigodna događanja otvorena za javnost, koja će se najvećim dijelom odvijati kroz druženje s građanima na Splitskoj rivi, uz pripetavanje brodskih kuhara i postavu promotivnih štandova na temu programa vezanih za sprječavanje onečišćenja mora i morskog okoliša. Prvoga dana će se održati i svečana dodjela stipendija studentima Pomorskoga fakulteta u Splitu, a na koncu dana će se održati Svečana akademija, u hotelu Le Méridien Lav (Grljevačka 2a, Podstrana). Na svečanoj akademiji dodijelit će se nagrade i priznanja svima koji su dali poseban doprinos razvoju pomorstva i unutarnje plovidbe u Republici Hrvatskoj. Na svim događanjima prvoga dana sudjelovat će i ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković.
 
Drugoga dana, u petak, 6. prosinca, u istome hotelu bit će održana Konferencija o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi, o najaktualnijim temama iz područja pomorstva i unutarnje plovidbe, poput onih o ulaganju u lučku infrastrukturu, zaštiti morskog okoliša, brodarstva i problematici uređenja plovnih putova, u cilju razvoja lučke infrastrukture na unutarnjim plovnim putovima.
 
Kroz bogato pripremljene sadržaje Dana hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe obradit će se čitav niz tema posvećenih pomorstvu i pomorcima, a u nastavku je kratki prikaz ovogodišnjeg programa:
 
Četvrtak, 5. prosinca 2019.:
  • 10.00 – 10.30 Polaganje vijenca u more (isplovljavanje broda s gata sv. Nikole, Obala Lazareta 1, Split);
  • 10.00 – 16.00 Pripetavanje brodskih kuhara i promocija Hrvatskih otočnih proizvoda (Obala Lazareta 1, Split) / Izlaganje programa vezanih uz onečišćenje mora (splitska Riva);
  • 13.00 - 14.00 Svečano potpisivanje ugovora za dodjelu studentskih stipendija (Pomorski fakultet u Splitu, Ul. Ruđera Boškovića 37);
  • 19.30 - 20.00 Svečana akademija povodom Dana pomoraca i brodaraca (hotel Le Méridien Lav, Grljevačka 2a, Podstrana).

Petak, 6. prosinca 2019.:
  • 9.30 – 10.30 Svečano otvorenje Konferencije o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi (hotel Le Méridien Lav, Grljevačka 2a, Podstrana);
  • 10.30 – 16.30 Konferencija o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi.


Molimo da ukrcaj na plovila za praćenje polaganja vijenaca prijavite putem e-mail adrese press@mmpi.hr. (ukrcaj na plovila za praćenje ceremonije polaganja vijenaca u more bit će organiziran ispred zgrade Lučke kapetanije Split, 05.12.2019., u vremenu od 09.30 do 09.45h).