Ministar Butković na potpisivanju ugovora vrijednih 554 milijuna kuna za razvoj luke Rijeka

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković sudjelovat će u četvrtak, 18. lipnja 2020. godine na potpisivanju dva važna ugovora vrijedna 554 milijuna kuna koji se sufinanciraju bespovratnim EU sredstvima, a koji su izrazito važni za razvoj luke Rijeka. Riječ je o ugovorima za izvođenje radova na državnoj cesti DC403 od čvora Škurinje do luke Rijeka te ugovora za izvođenje radova produbljenja morskog dna na terminalu Jadranska vrata.

Potpisivanje ugovora održat će se u Rijeci (Zagreb Deep Sea kontejnerski terminal, Ulaz Zapad – Mlaka, Ul. Milutina Barača), s početkom u 10.00 sati.

Prvi ugovor potpisuju predsjednik uprave Hrvatskih cesta, kao predstavnik investitora, zajedno sa odabranom Zajednicom ponuditelja koju čine tvrtke Kolektor CPG, GP Krk i Euro-asfalt. Vrijednost ovog ugovora iznosi 456,36 milijuna kuna.

Prometnica DC403, od čvora Škurinje na riječkoj obilaznici do novog kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali u riječkoj luci duga je 2977 metara, s 380 metara pristupne ceste. Na toj prometnici su tunel Podmurvice duljine 1,2 kilometara, vijadukt Piopi s 316 metara, vijadukt Mlaka sa 144 metra i podvožnjak s 56 metara duljine.

Po potpisu ovog ugovora, svečanost će se nastaviti potpisivanjem Ugovora za izvođenje radova u okviru projekta „Unaprjeđenje infrastrukture u luci Rijeka – produbljenje južnog veza AGCT (POR2CORE-AGCT Dredging)”, koji se također sufinancira kroz EU sredstva. Ovaj ugovor vrijedan ukupno 97,7 milijuna kuna potpisat će ravnatelj Lučke uprave Rijeka te članica Uprave, NUOVA CO.ED.MAR S.r.l..

Ugovor obuhvaća radove produbljenja morskog dna u duljini od 100 metara uz obalni zid južnog veza čime će se izjednačiti dubina mora u cjelokupnoj dužini operativne obale Kostrensko pristanište jug od 428 metara na terminalu Jadranska vrata (AGCT).
 
Izjave za medije predviđene su nakon potpisivanja navedenih ugovora.