Svečanost povodom spajanja Pelješkog mosta

Svečanost spajanja Pelješkog mosta u njegovoj punoj duljini od 2,4 kilometra održat će se u srijedu, 28. srpnja u večernjim satima. Podizanjem zadnjeg 165. segmenta čelične rasponske konstrukcije Pelješki most bit će u potpunosti spojen od Komarne do Brijeste te će označiti dugo očekivano povezivanje teritorija Republike Hrvatske.
 
Središnja svečanost održat će se u večernjim satima između 23.00 i 24.00 sata u srijedu, 28. srpnja na gradilištu Pelješkog mosta, strana Brijesta (lokacija).
 
Kako bi svečanost protekla uspješno i u smislu očuvanja zdravlja i sigurnosti svih uzvanika, organizirana je uz pridržavanje epidemioloških mjera i visokih sigurnosnih standarda.
 
Iz navedenog razloga, u smislu očuvanja zdravlja svih prisutnih, bit će potrebno dostaviti na ulazu u gradilište:
  • liječničku potvrdu o preboljenju COVID-19 bolesti, u obliku digitalne COVID-19 potvrde ili
  • negativni rezultat COVID-19 testa, PCR ili antigenski test (ne stariji od 48 sati prije održavanja svečanosti) ili
  • svoju EU digitalnu COVID-19 potvrdu.
 
Potvrde se mogu poslati i elektroničkim putem prije samog dana održavanja svečanosti i to najkasnije do 27. srpnja na e-mail adresu tamara.pajic@hrvatske-ceste.hr. Za preuzimanje COVID potvrde predlažemo da posjetite  https://www.eudigitalnacovidpotvrda.hr/hr.
 
Nadalje, u smislu očuvanja sigurnosti svih uzvanika na dan svečanosti bit će potrebno pridržavati se određenih pravila:
  • Dolazak medijima bit će omogućen od 18.00 sati na gradilište Pelješkog mosta, gradilišna  strana Brijesta, a s pojedinih pozicija snimanje će biti omogućeno od 19.00 sati. Radovi na podizanju zadnjeg segmenta započinju u 20.00 sati, a na gradilište će biti moguće ući najkasnije do 22.30 sati. Svi uzvanici i mediji na ulasku u gradilište dobit će akreditaciju.
  • Središnja svečanost odvijat će se na samom mostu, na dijelu segmenta oznake S9, između 23.00 i 24.00 sata, tj. odmah po završetku radova na podizanju segmenta i konačnom spajanju.
  • Snimateljima i fotoreporterima bit će omogućeno snimanje radova na način da će od 20.00 do 22.30 sati biti omogućen obilazak brodom koji će svakih dvadesetak minuta prevoziti određenu grupu ljudi u cilju kvalitetnog bilježenja radova. Naime, najbolji pogled na radove bit će upravo s broda.
  • Za središnju svečanost koja započinje odmah po spajanju segmenta snimateljima i fotoreporterima bit će osigurana zasebna pozicija uz obavezno poštivanje mjera sigurnosti.
  • Svi uzvanici i predstavnici medija na most će biti propušteni tek po završetku radova, između 23.00 i 24.00 sata, budući da je do tog vremena potreban potpuni prostor izvođaču za provođenje ovih kompleksnih radova.
  • Napominjemo kako ekipe neće moći prelaziti preko segmenta u trenutku kada most bude spojen, a time neće niti moći sudjelovati na središnjoj svečanosti koja će se odvijati na drugoj strani mosta, lokacija Brijesta. Iz tog razloga predlažemo medijskim kućama da po mogućnosti imaju dodatnu novinarsku/snimateljsku ekipu na strani Brijeste gdje će se održati svečanost i prigodna obraćanja.
  • Lokacije za potrebe izvještavanja i snimanja unaprijed su predviđene za predstavnike medija radi poštivanja sigurnosnih standarda i omogućavanja izvođenja radova.

Za vrijeme radova podizanja segmenta osigurali smo lokaciju na gradilištu (ispred ulaza na most) na kojoj će biti postavljeni šatori i poslužen catering. Ovim putem napominjemo kako su na mostu mogući jači udari vjetra te stoga sugeriramo topliju odjeću kao i udobnu obuću, budući da se otprilike jedan kilometar mosta prelazi pješice.
 
Unaprijed zahvaljujemo na poštivanju svih uspostavljenih mjera i pravila koja će vrijediti na svečanosti te molimo za razumijevanje, budući da se u planiranju maksimalno pokušalo izaći u susret na način da se omogući i pronađe način za  praćenje i snimanje ovog važnog događaja, a da se istovremeno ne dovedu u pitanje sigurnosne značajke.
 
Molimo da svoj dolazak potvrdite do 27. srpnja 2021. na e-mail adresu  tamara.pajic@hrvatske-ceste.hr te navedete imena i prezimena novinara i snimatelja koji će prisustvovati svečanosti na strani Brijeste te isto za eventualnu drugu novinarsku ekipu za stranu Komarne.
 
U slučaju da Vaša prijava ne bude evidentirana te ako prethodno niste dostavili COVID potvrdu ili je niste predočili na ulasku u gradilište, nažalost nećemo biti u mogućnosti propustiti Vas na svečanost. Molimo da za ulaz na gradilište pripremite unaprijed gore navedenu potvrdu, u slučaju da je ranije niste poslali na naznačeni e-mail, kao i osobnu iskaznicu za identifikaciju. Na ulazu u gradilište bit će uspostavljeno i obvezno mjerenje temperature.
 
Za sve dodatne informacije oko organizacije snimanja svakako se obratite Tamari Pajić na e-mail: tamara.pajic@hrvatske-ceste.hr ili na broj mobitela 099 2353 154.