Akcija 'Sigurna plovidba 2021'

Tradicionalna akcija pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe na moru 'SIGURNA PLOVIDBA 2021' održat će se u ponedjeljak, 2. kolovoza 2021. godine od 07.00 do 18.00 sati na području osam lučkih kapetanija.
 
Akcija ima za cilj provjeru spremnosti i učinkovitosti postupanja svih nadležnih službi Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u nadzoru sigurnosti plovidbe, kako bi se osigurala preventivna zaštita svih sudionika u pomorskom prometu i smanjila pojavnost pomorskih nezgoda i nesreća za vrijeme turističke sezone kada u teritorijalnom moru i u unutarnjim morskim vodama Republike Hrvatske boravi veliki broj turista i plovi veliki broj domaćih i stranih  plovila. U akciji će se koristiti sva raspoloživa plovila i djelatnici iz svih lučkih kapetanija i njihovih ispostava na moru.
 
Ovogodišnja će akcija obuhvatiti kontrolu brodica za prijevoz putnika, izletničkih brodova te brodova na višednevnim kružnim putovanjima. Provest će se i kontrola tvrtki za iznajmljivanje plovila kao i nadzor korištenja koncesijskih odobrenja vezano uz iznajmljivanje osobnih plovila te kontrola pomorskog prometa u područjima intenzivne plovidbe. 
 
Akciju će pratiti državni tajnik, Josip Bilaver i ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe kap. Siniša Orlić, dok će se praćenje akcije za novinarske ekipe i uzimanje izjava organizirati od 9.30 sati do 10.00 sati na slijedećim lokacijama:
 
Zadar – ispred zgrade Kapetanije, Gaženica 28c, ispred benzinske postaje Crodux (izjavu daje državni tajnik Josip Bilaver)
Pula – ispred zgrade Kapetanije, Riva 18 (izjavu daje ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe kap. Siniša Orlić)
 
Ostala mjesta ukrcaja novinara i snimateljskih ekipa koje žele pratiti akciju (ukrcavanje je od 9.30 sati):
LK Rijeka – ispred zgrade Kapetanije na Rivi Boduli - mjesto priveza m/b „Vid“
LK Senj –  ispred zgrade Kapetanije, Obala kralja Zvonimira 12
LK Šibenik – mulo Krke, brod „Šibenik“
LK Split – ispred zgrade Kapetanije, Obala Lazareta 1
LK Ploče – putnička obala luke Ploče, kod benzinske postaje Crodux (gdje su vezana plovila LK Ploče)
LK Dubrovnik – Sustjepan (ex. Mediator)
 
NAPOMENA:
Molimo predstavnike medija da mjesto ukrcaja povratno javite na press@mmpi.hr najkasnije do nedjelje, 1. kolovoza 2021. do 11.00 sati.
 
Upute za ulazak na brodove:
Molimo kolege koji planiraju pratiti ovu akciju s brodova da na ulasku u brod prikažu:
  • liječničku potvrdu o preboljenju COVID-19 bolesti, u obliku digitalne COVID-19 potvrde ili
  • negativni rezultat COVID-19 testa, PCR ili antigenski test (ne stariji od 48 sati prije održavanja svečanosti) ili
  • svoju EU digitalnu COVID-19 potvrdu.