Konferencija o prometnom povezivanju jadransko - jonske regije i novom prometnom koridoru Zapadni Balkan - Istočni Mediteran

Konferencija o prometnom povezivanju jadransko - jonske regije i novom prometnom koridoru Zapadni Balkan - Istočni Mediteran, ujedno i neformalna inauguracija novog europskog prometnog koridora Zapadni Balkan - Istočni Mediteran, a koju u okviru hrvatskog predsjedanja Jadransko - njonskom inicijativom organizira Ministarstvo, mora, prometa i infrastrukture i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, održat će se sutra, 25. travnja u Hotelu Esplanade, u Zagrebu s početkom u 10.00 sati.

Podsjetimo, u lipnju prošle godine Hrvatska je preuzela predsjedanje Strategijom za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR), koja počiva na četiri stupa kroz koju se želi promicati održivi gospodarski i društveni rast u ovoj regiji, a jedan od stupova kojem će posebna pozornost biti dana na ovoj konferenciji upravo je prometna povezanost. Tako će biti govora o prometnoj povezanosti jadransko-jonske regije, za koju je ključan i europski prometni koridor Zapadni Balkan - Istočni Mediteran, novi koridor koji se uspostavlja posljednjom izmjenom Uredbe o Transeuropskoj prometnoj mreži i na kojem će po prvi puta biti smještena i Republika Hrvatska.

Naime, danas je u EU Parlamentu izglasana izmjena Uredbe o Transeuropskoj prometnoj mreži (TEN-T) prema kojoj je Republika Hrvatska, uz dva postojeća koridora (Mediteranski koridor i koridor Rajna - Dunav) dodatno pozicionirana na još dva koridora: Baltičko more - Jadransko more i Zapadni Balkan - Istočni Mediteran. Ovim izmjenama Hrvatska ima priliku intenzivnijeg uključivanja u prometni i gospodarski sustav Europske unije te se otvaraju nove mogućnosti ulaganja u željezničku, cestovnu, zračnu, pomorsku i riječnu infrastrukturu. Također, otvara se i mogućnost EU financiranja i onih dijelova Hrvatske koji do sada nisu bili prepoznati u Uredbi, poput željezničke i cestovne infrastrukture do Splita te cestovne i željezničke infrastrukture u Slavoniji i Istri.

Na konferenciji, na kojoj će sudjelovati predstavnici Europske komisije, nadležnih ministarstava i predstavnici industrije, bit će predstavljena izmijenjena TEN-T Uredbe, održat će se dvije panel rasprave pod nazivom „ECT koridor Zapadni Balkan - Istočni Mediteran - prilika za razvoj jadransko-jonske regije“ i „Usklađeni razvoj prvog koridora izvan EU - prepreke u provedbi“ te će se govoriti o razvojnim mogućnostima i planiranim infrastrukturnim projektima na koridoru, gdje će poseban fokus biti na korištenju alternativnih goriva za dekarbonizaciju i ozelenjivanje prometa.