Aktivnosti

Aktivnosti projekta FRAMESPORT za razvoj luka lokalnog i županijskog značaja na Jadranu
 

 
Od unapređenja poslovnih mogućnosti do razvoja aplikacija za rezervaciju vezova i projekata pametne mobilnosti
Aktivnosti EU projekta FRAMESPORT (FRAMEwork initiative fostering the sustainable development of Adriatic Small PORTs), koji se provodi u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg Hrvatska - Italija, odvijaju se punim intenzitetom.
 
Vodeći partner CORILA iz Italije predstavio je FRAMESPORT projekt na Nautičkom sajmu Venecija 2021, koji se održao od 29. svibnja do 6. lipnja 2021. godine.
 
Prikupljanje podataka i uključivanje dionika
Strateški projekt prekogranične suradnje ušao je u drugu fazu provedbe koja uključuje pokretanje konstruktivnog dijaloga s dionicima različitih područja i sveobuhvatno prikupljanje podataka putem upitnika, uključujući informacije o uslugama i infrastrukturi luka lokalnog i županijskog značaja u programskom području.
 
Upitnikom će se provesti cjelovito i detaljno dokumentiranje podataka o lukama potrebno za definiranje strateškog okvira kojeg FRAMESPORT projekt ima za cilj. Također, istražit će se više aspekata jadranskih luka lokalnog i županijskog značaja: od dimenzija i tehničkih karakteristika luka, krajnjih korisnika i osnovnih usluga koje im se nude, sve do detaljne analize akcija koje luke poduzimaju u svrhu smanjenja negativnog utjecaja na okoliš.
 
Prikupljeni podaci sačinjavat će cjelovitu i ažuriranu bazu podataka o lukama lokalnog i županijskog značaja na Jadranu i njihovim uslugama, a sve s ciljem vidljivosti samih luka, njihovih područja i zainteresiranih gospodarskih subjekata, kao i korisnika objekata (posjetitelja, nautičara itd.).
 
Pilot aktivnosti
Razvoj pilot-projekata koje su osmislili pojedini projektni partneri također je u punom jeku, a pilot aktivnosti uključuju inicijative povezane s makro-temama: od stvaranja IKT aplikacija i srodnih usluga do prostornog planiranja, zaštite okoliša i razvoja poslovnih potencijala luka lokalnog i županijskog značaja, počevši od analize primjera dobre prakse na međunarodnoj razini.
 
Neke se pilot aktivnosti odnose na određena područja i specifične lučke infrastrukture, dok se druge fokusiraju na šire teme poput osiguravanja eko-oznaka (znak zaštite okoliša EU) ili potvrda izvrsnosti za luke u pogledu ekološke održivosti.
 
Ostale pilot aktivnosti usredotočit će se na optimizaciju i provedbu usluga usmjerenih boljoj povezanosti luka s okolicom kako bi luke lokanog i županijskog značaja postale stvarnim pokretačima društveno-ekonomskog razvoja obalnog područja. Među tim inicijativama posebno su važne one koje su povezane s razvojem ekološki prihvatljive, održive i pametne mobilnosti (eng. smart mobility).
 
Također će se razvijati IKT aplikacije i usluge posvećene praćenju rada luka i njihovom jednostavnijem upravljanju, kao i inicijative posvećene razvoju novih vještina i kompetencija aktera u pomorskim lukama.
 
Informacije o projektu
https://www.italy-croatia.eu/framesport

Prijava na FRAMESPORT newsletter listu
http://eepurl.com/guHI-5