Luka Dubrovnik

U luci Dubrovnik je u tijeku projekt modernizacije luke, koji uključuje podgradnju, odnosno rekonstrukciju operativnih obala, te izgradnju objekata lučke nadgradnje oblikujući cjelokupno područje luke kao višenamjensku gospodarsko-turističku zonu od strateškog značaja za grad i regiju.

U studenom 2011. otvoren je novi dio operativne obale u sklopu projekta Batahovina 1. Riječ je 230 metara nove operativne obale kojima se osposobljava taj dio luke za potrebe trajektnog međunarodnog i domaćeg linijskog prometa, povećava se mogućnost prihvata kruzera, a ujedno se i rasterećuje promet u Gruškoj luci.

U izgradnju i proširenje operativne obale u luci Dubrovnik Gruž dosad je uloženo 34 milijuna eura, a 2020. godine u planu je izgradnja operativne obale pod nazivom Batahovina 2, izgradnja nove operativne obale u dužini od 400 m sa dvije trajektne rampe, koja se nastavlja se na već izgrađenu operativnu obalu Batahovina 1. 

Realizacijom infrastrukturnih projekata, dio luke unutar Gruškog zaljeva planira se namijeniti isključivo za međunarodni i domaći putnički promet, odnosno brodove na kružnim putovanjima i luksuzne jahte, dok će se područje Batahovina izdvojiti kao trajektna putnička luka od velikog značaja za ukupnu prometnu sliku grada, obzirom da će završetkom autoceste Zagreb-Dubrovnik biti omogućena izravna veza cestovnog i pomorskog prometa, odnosno organizacija intermodalnog transporta, što će za grad i županiju značiti napredak u ekološkom i prostorno-organizacijskom smislu.

Završne faze projekta modernizacije luke predviđaju izgradnju modernih višenamjenskih terminala za putnike na kružnim putovanjima u unutarnjem bazenu gruškog zaljeva i   trajektnog terminala na području trajektnih vezova Batahovina, koji će se realizirati uz sudjelovanje zainteresiranih koncesionara.

Lučka uprava Dubrovnik u suradnji sa partnerima priprema projekt izgradnje postrojenja za opskrbu brodova električnom energijom sa kopna za vrijeme njihovog boravka na vezu, čime će se značajno smanjiti emisije štetnih plinova tijekom boravka brodova u luci te na taj način pridonijeti boljem i čistijem okolišu.

U tijeku je i izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu upravne zgrade čime će se značajno povećati njezina energetska učinkovitost. Ciljana razina povećanja energetske učinkovitosti je 60%.