I dalje traje istraga o pomorskoj nesreci kod otocica Barbarinac

Split, 11.05.2006.

Djelatnici Lučke kapetanije Split primili su jutros, 11. svibnja, u 10.05 sati dojavu od Lučke uprave Split kako jedna ribarica pluta kod otočića Barbarinac, a da je istovremeno trajekt „Loda“ potopljen uz obalu tvornice „Salonit“.

Dežurni djelatnik pomorskog prometa, kap. Crvarić, otišao je na mjesto događaja te je o potonuću broda „Slaven“ izvijestio načelnika pomorskog prometa kap. Ivicu Vuletića. Trajekt „Loda“, koji je bio bokom naslonjen na brod „Slaven“, ostao je konopima vezan za obalu.

S događajem su upoznati lučki kapetan, kap. Matošić i načelnik inspekcijskog odjela kap. Milan Staničić.

U 07.30 sati na mjesto događaja odlaze inspektori Staničić i Vidan i kap. Vuletić.

Kočarici „Arbun“, koja je konopcima bila vezana uz brod „Slaven“, je pri potonuću spomenutog broda pukla bitva, te je oslobođena od konopca otplutala prema otočiću „Barbarinac“.

Lučka kapetanije je organizirala tegljenje kočarice „Arbun“ s brodicom „Hrid“ oko 08.30 sati, ali je nakon kratkog vremena tegalj prepušten motornoj kočarici  „Srebroprugac“ koja je kočaricu „Arbun“ doteglila na vez Silosa.

Za sada nema vidljivih tragova zagađenja mora, a istovremeno je Lučkoj Upravi Split naloženo angažiranje eko brodice u slučaju potrebe.
 
Tijekom proteklih godina spomenuti brodovi su se nalazili na vezu. Vlasnik broda „Slaven“ je Ivica Antešić, Suhi Potok, Krilo Jesenice, a vlasnik trajekta „Loda“ je g. Ondini.

Daljnju istragu provode inspektori Lučke kapetanije Split.