Lažna uzbuna s ribarice 'Carfagno Giuliano'

24. listopada 2005.

Jutros u 05:06 talijanska ribarica ''Carfagno Giuliano' uputila je poziv pogibelji preko VHF DSC uređaja sa pozicije 50 NM zapadno od otoka Visa. P

Potvrdu poziva pogibelji zaprimioje Splitradio i proslijedio obavijest MRCC Rijeka. Provjerom pozicije i nazočnosti brodova u području pogibelji ustanovljeno je da se brod 'Gaz Symphony' nalazi najbliže poziciji pogibelji. Brod sudjeluje u sustavu nadzora plovidbe Adriatic Traffic.

Nakon uspostave kontakta s brodom, 'Gaz Symphony' upućtio se na poziciju pogibelji. Obaviještena je i talijanska središnjica traganja i spašavanja - MRCC Roma.

Dolaskom na poziciju pogibelji brod 'Gaz Symphony' zatiječe talijansku ribaricu kako ribari i ustanovljuje da je sve u redu. U međuvremenu preko Splitradia doznaje se da je 'Carfagno Giuliano' kontaktirao s drugom ribaricom i potvrdio redovno stanje na te da nema pogibelji. I

z ovakvog razvoja događaja ustanovljeno je da se radi o lažnom pozivu pogibelji upućenom iz nepoznatih razloga. Brod 'Gaz Symphony' je u 06:15  oslobođen sudjelovanja u akciji traganja i spašavanja te je nastavio plvodbu k svom odredištu.