30. 9. 2005. - Današne akcije traganja i spašavanja

1. akcija - Ronilac s bocama na zrak

U 08:30 sati MRCC Rijeka dobila je obavijest od ACI marine Rab o roniocu na otoku Istu koji povraća krv. Traži se hitno prebacivanje unesrećenog ronioca u bolnicu - barokomoru.

MRCC Rijeka sa ZHRM-om iz Splita dogovara uključivanje helikoptera radi prebacivanja ronioca u barokomoru. Ronilac je poljski državljanin Swiatek Michal-Daniel rođen 14. 7.1978. u mjestu Jaslo, Poljska. Ronio je s bocama na komprimirani zrak jučer poslijepodne te je nakon izrona imao ispljuvak sa sukrvicom manjeg intenziteta.

Danas ujutro osjećao se loše, krvario je na usta te je bio reanimiran. Kao prva pomoć korištena je boca s čistim kisikom, jer očito riječ je o barotraumi pluća. U međuvremenu stavljeno je u pripravnost djelatno osoblje barokomore OXY iz Pule.

Helikopter HRM-a sletio je na poziciju uvala Široka na otoku Istu gdje je preuzeo ronioca i uzletio prema Puli u 10:07 sati. Slijetanje helikoptera dogovoreno je u zračnoj luci Pula te je unesrećeni prebačen kolima hitne pomoći na medicinsku obradu u 10:40 sati. Naknadno je potvrđeno da se radi o barotraumi pluća te će ronilac biti zadržan na liječenju u Pulskoj bolnici, dok tretman u barokomori nije bio potreban. Akcija je time završena.

2. akcija - Čovjek u moru - pozicija Murtersko more

MRCC Rijeka u 15:08 sati zaprimio je informaciju lučke ispostave Biograd na moru o padu slovenskog državljanina s jedrilice s/y SARA, vlasnik Kompas charter d.o.o. Pozicija pada bila je otprilike oko 3 NM sjeverno od otoka Smokvica. Odašilje se radio poruka hitnosti 'PAN PAN čovjek u moru' svim brodovima u plovidbi navedenim akvatorijem preko ORP Splitradio na VHF ch 16.

U akciju traganja za nestalim jedriličarem uključene su  sljedeće pomorske jedinice: m/b Lavsa – l.i. Murter; brodica 1BG – l.i. Biograd n.m.; SAR brod m/b Šibenik – kapetanije Šibenik; m/b Krapanj – pomorska policija Šibenik;  brodica u vlasništvu Kompas chartera koja je krenula iz Biograda n.m;  posada jedrilice sa koje je nestao član posade za kojim se traga s/y SARA.

Nestali član posade je Anže Torkar, rođen 14. 1.1973. u Bledu, Slovenija. Od odjeće imao je kratke hlače svijetle boje i majicu crne boje kratkih rukava. Vremenski uvjeti: bura 3-4 bofora, more 1-2, vidljivost smanjena zbog morske prašine.

Na jedrilici je bilo 7 članova posade uključujući i nestalog člana. Traganje se i dalje koordinira te do 19:00 sati nije dalo rezultata. Ukoliko se nestali član sajedrilice s/y Sara ne pronađe do dolaska noći, nastavlja se sutrašnjim danom, kada će se razmotriti uključivanje zrakoplova ili helikoptera MORH-a u kordinaciji s pomorskim jedinicama nadležnih ministarstava.

Traganje je obustavljeno u 19:30 sati do svitanja. M/b Šibenik i m/b Krapanj prenoćiti će na otočiću Ravni Žakan te započeti traganje u ranim jutarnjim satima.