Pomorska nezgoda kod rta Soline

U utorak, 6. rujna oko 16,30 sati došlo je do pomorske nezgode, sudara dvaju plovila na poziciji tristotinjak metara jugo-jugozapadno od zapadne oznake pličine Čivran, odnosno tisuću metara od rta Soline.

Pomorsku nezgodu izazavala je m/y 'Linda', njemačke zastave, dužine 10,66 metara, kojom je upravljao voditelj Fink Günther. Ploveći iz luke Umag u luku Vrsar, brzinom od 20 čvorova (glisirajući), jahta 'Linda' je udarila desnom pramčanom stranom u usidrenu brodicu oznake PO 1455 po njenom desnom boku u visini palube i kabine te prešla preko brodice dijagonalno po čitavoj dužini.  Brodica PO 1455 je zbog oštećenja potpuno naplavljena.

U trenutku nezgode na brodici su se nalazili Ruža i Mile Leko koji su se iskakanjem u more spasili od težih posljedica.

Jahta se zaustavila nakon udara i prihvatila iz mora bračni par Leko te poplavljenu brodicu uzela u tegalj. Istodobno je, po nalogu kapetana lučke ispostave Poreč Gianfranca Baldaša, iz marine Červar upućena brodica koja je pomogla u teglju do slipa u marini Červar Porat.

Do nezgode je došlo zbog nepažnje voditelja m/y 'Linda' koji nije poduzeo potrebne mjere za vrijeme plovidbe predviđene pravilima o izbjegavanju sudara na moru i drugim propisima koji uređuju sigurnu plovidbu.

U marini Červar Porat na očevid su izašli djelatnici policijske postaje Poreč, a o nezgodi je poslano izvješće Nacionalnoj središnjici traganja i spašavanja na moru i Lučkoj kapetaniji Pula.