Nasukan brod 'Slavitich 1' kod Poreča

Lučka ispostava Poreč zaprimila je u nedjelju, 28. kolovoza 2005. u 02.15 sati, obavijest o nasukavanju motornog broda “Slavitich 1”, zastave Belize, neposredno kraj svjetionika Zub, između Tarske uvale i luke Červar, nakon čega se kapetan ispostave Gianfranco Baldaš uputio na mjesto udesa, a akciju je koordinirala Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru sa sjedištem u Rijeci.

Brod se u 05.50 sati sam uspio odsukati, a ustanovljeno je da nema ozlijeđenih ni onečišćenja mora, premda je brod propuštao more na dva mjesta i to u pramčanom tanku i tanku br. 3.

Brod se nakon toga usidrio na sidrištu ispred Antenala, a jučer ujutro su na uviđaj izašli inspektor sigurnosti plovidbe kap. Anton Ružić i kapetan ispostave Novigrad Valter Vlačić. Brodu je izdana zabrana isplovljenja te je od predstavnika Ruskog registra brodova zatraženo da izvrši pregled broda, što je i učinjeno tijekom nedjelje.

Nakon što su za brod izdane odgovarajuće svjedodžbe proslijedio je jutros prema  Brodogradilištu Mali Lošinj na popravak.

Uzroci nasukavanja se ispituju, a prema sadašnjem spoznajama očito se radi o pogrešci u navigaciji.

U isto vrijeme na području Rovinja zbog nevremena i jakog udara vjetra došlo je do nasukavanja tri talijanske jedrilice “Barufo”, “Aquarius” i “Paloma” ispred ACI Marine u Rovinju koje su do 06.00 sati odsukane.