Uspješno okončana potraga za četvoricom nestalih plivača

Slika Pula, 11.08.2005.

Dana 10.08.2005. godine u 13,55 sati primili obavijest od Pomorske policije Pula da se u moru kod rta Kamenjak nalaze tri osobe koje plivaju, te da ne mogu doplivati do obale radi valova i morskih struja.

Obavijest odmah proslijeđena Nacionalnoj središnjici traganja i spašavanja Rijeka s kojom smo bili u stalnoj vezi i koordinirali akciju spašavanja.

Na poziciju upućena gumena brodica PU Pula koja je sa otočića Fenoliga preuzela dva strana građana, a ostale kupače u moru nisu našli.

U 14,50 sati nazvala talijanska brodica “LARUS” da je iz mora izvukla dva francuska plivača pa je na tu poziciju odmah upućena brodica Lučke kapetanije Pula 1 PU sa posadom Vodopia Bruno i Kosanović Dragojub koja je preuzela spašene Francuze: PARDON MATHIEV, rođen 1983. godine i CHABRIER FRANCOIS rođen 1983. godine. Sporazumijevanje s njima bilo je otežano jer je jedan od njih znao nešto malo engleski, te se nastavilo sa traganjem za trećim Francuzom. Provjereni njihovi podaci u AC Stoja gdje su kampirali, te na rt Kamenjak upućena policijska ophodnja da se provjeri da li je treći plivač isplivao na obalu.

Preko Rijeka radio emitirana PAN – PAN poruka da sva plovila na tom akvatoriju povečaju osmatranje.

Prilikom traganja oko otočića Fenoliga na otočiću pronađen već iscrpljen BECHAKAS LEV rođen 1968. godine iz Litve koji je isto tako preuzet od brodice kapetanije.

U međuvremenu preko mobitela posade brodice uspjelo se stupiti u kontakt s trećim Francuzom za kojim se tragalo AUGER ARNAUD rođen 1983. godine koji se nalazio na obali rta Kamenjak.

Time je obustavljeno daljnje traganje, prestanak emitiranja PAN – PAN poruke. Brodica kapetanije vračena u Pulu gdje je rodbina preuzela spašene plivače.

Očito je da se nesmotrni plivači ne poznavajući čudi mora olako udaljavaju prilikom plivanja od obale bez obzira na stanje mora i vramenskih prilika.