Zaštita livada posidonije

  • Slika
  • Slika
FOTO: Institut za oceanografiju i ribarstvo

Livade posidonije su najvažniji priobalni ekosustav u Sredozemnom moru te rastu u područjima gdje je pritisak ljudskih aktivnosti izrazito velik. Sidrenje plovila u livadama posidonije znatno oštećuje stabljike. Također, prisutno je prekopavanje morskog dna s posedonijom sidrima, to je posebno izraženo kod većih brodova s težim sidrima i sidrenim lancima. Posidonija se nakon toga izuzetno teško i sporo obnavlja.  
 
Posidoniju se naziva „plućima Mediterana“ jer je jedan od najvažnijih izvora kisika u obalnom moru. Na Mediteranu populacija posidonije dnevno proizvodi 14 do 20 litara kisika po četvornom metru. Livade posidonije su značajno učinkovitije u hvatanju ugljika od tropskih prašuma. Na globalnoj razini, livade morske cvjetnice posidonije odgovorne su za više od 10 % ugljika sačuvanog u oceanu, iako zauzimaju tek 0,2 % ukupne površine dna svjetskih mora.
 
Livade posidonije dom su preko 1000 različitih vrsta te su obitavalište, mrjestilište, rastilište i hranilište za više od 100 vrsta riba, od kojih većina ima gospodarski značaj. Svojim isprepletenim položenim stabljikama i uspravnim izdancima smanjuju odnošenje sedimenta djelovanjem morskih struja, a imaju i važnu ulogu u kruženju hranjivih soli u moru.
 
Zbog važnosti livada ove morske cvjetnice te osjetljivosti i ugroženosti koja im prijeti, posidonija je u Hrvatskoj strogo zaštićena vrsta.