Poruka ministra pomorstva studentima, učenicima i posadama školskoga broda "Kraljica mora" povodom primopredaje i puštanja broda promet

Svjesni činjenice da ni najsuvremeniji brodovi bez kvalitetnih pomoraca neće daleko otploviti, zakonskim reformama, ali i konkretnim poticajnim mjerama potičemo mlade ljude na izbor ovog zahtjevnog zanimanja, a aktivnim pomorcima nastojimo omekšati tvrde kore pomoračkog kruha.
 
Samo vrhunski obrazovan, dobro plaćen, socijalno i zdravstveno zbrinut pomorac može odgovoriti zahtjevima suvremenog brodarstva, sigurno zaštititi ljudske živote na moru i biti čuvarom morskog okoliša.
 
Ulažemo u razvoj i modernizaciju hrvatske flote, a poreznim i drugim olakšicama osigurava se konkurentnost hrvatskih brodara na zahtjevnom svjetskom tržištu. Socijalnom reformom za pomorce osigurali smo da svi hrvatski pomorci, neovisno o zastavi pod kojom plove budu uključeni u hrvatski zdravstveni i mirovinski sustav pod za njih prilagođenim, povoljnim uvjetima. Danas je u taj sustav uključeno oko 12.600 pomoraca koji plove u međunarodnoj plovidbi.
 
Budućnost hrvatskog pomorstva uvelike zavisi od našeg odnosa prema školovanju budućih naraštaja hrvatskih mornara i časnika. Stoga naše Ministarstvo, zajedno sa pomorskim školama i fakultetima kontinuirano radi na izgradnji sustava obrazovanja koji ne samo da udovoljava međunarodnim standardima, već svojom strukturom i sadržajem osigurava učinkovito pozicioniranje naših pomoraca na zahtjevnom svjetskom tržištu.
 
Uz to, naša je zadaća osigurati takav sustav obrazovanja pomoraca koji će omogućiti njihovo zapošljavanje i nakon prestanka službe na brodu. Sa zadovoljstvom možemo konstatirati da su naše svjedodžbe, naši breveti, priznati i cijenjeni u cijelom svijetu, a hrvatski pomorci, posebno časnici, traženi u najboljim svjetskim kompanijama.
 
U posljednje vrijeme i mi se u Hrvatskoj suočavamo s globalnim problemom manjka pomoračkog kadra. To je motiviralo Vladu da se i sustavom stipendiranja uključi u rješavanje ovog rastućeg problema, pa danas Ministarstvo mora prometa i infrastrukture stipendira oko 520 đaka i studenata pomorskih škola i fakulteta nautičkog i brodostrojarskog smjera.
 
Upravo zbog sve veće potrebe hrvatskih brodara za pomorcima, hrvatska Vlada prihvatila je 31. svibnja 2007. Program financiranja gradnje i korištenja školskog broda. Riječ je o brodu tipa „Loger“, motornom jedrenjaku luke upisa Dubrovnik koji nosi ime „Kraljica mora“, a moći će ukrcati 28 učenika/studenata, 4 nastavnika i 7 članova posade.
 
Brod ima suvremeno opremljen zapovjednički most, snažne strojeve, klasična jedra na dva jarbola, dobro opremljenu učionicu, udobne kabine, pa će nesumnjivo biti ne samo iznimno vrijedno obrazovno sredstvo, već i mjesto stvaranja prijateljstava i izgradnje mladih ljudi na zasadama trajnih vrijednosti. A upravo to je bez pretjerivanja istinsko jamstvo naše budućnosti.
 
Prije svega učenici i studenti moći će na školskom brodu osjetiti čari, ali i izazove plovidbenog poduhvata, osjetiti vjetar u jedrilju, naučiti kako uzjahati vjetar i kako pobijediti more. No, iznad svega naučit će što znači kolektivni život na brodu i kako pojedinac pobjeđuje u prvom redu kao dio tima.
 
Mi smo u Ministarstvu to uvijek prepoznavali i poticali i to ćemo činiti i dalje. Zato smo posebno ponosni što će naši đaci i studenti uz svoje profesore, nastavljajući  višestoljetnu tradiciju pomorskog obrazovanja, imati na raspolaganju ovako suvremen školski brod koji ujedno omogućava savladavanje tradicionalnih mornarskih vještina.
 
Učite i budite istinski ambasadori Hrvatske i njenog pomorstva. Želim Vam dobro more i sretnu plovidbu kroz bonace i fortunale do luka novih spoznaja.
 
 
MINISTAR POMORSTVA, PROMETA I INFRASTRUKTURE
Božidar Kalmeta