Potraga za njemačkim nautičarom i austrijskim surferom

Zagreb, 8. lipnja 2005.

S jedrilice „Mobile“, njemačke zastave, na kojoj je bio njemački bračni par, upućen je jučer oko 17.15 sati poziv u pomoć. Jedrilica se nalazila u Virskom moru, a zbog loših vremenskih uvjeta – jake bure, velikih valova i snažnih udara vjetra – zapala je u pogibelj nakon čega je po dojavi akciju koordinirala Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru sa sjedištem u Rijeci.

U akciji traganja i spašavanja krenule su brodica Lučke kapetanije Zadar 1-ZD i brod „Škabrnja“ Pomorske policije  iz Zadra. Na mjesto događaja stigle su oko 19:50 i pokušale jedrilicu uhvatiti u tegalj, no bez uspjeha jer je tegalj dva puta puknuo. Ženska je osoba spašena i ukrcana u brod „Škabrnja“ te prebačena na otok Ist, dok je muška osoba oko 20.30 sati pala u more i nestala.

Potraga je prekinuta zbog mraka i loših vremenskih uvjeta oko 22.30 sati i nastavljena jutros iz Zapuntela na Molatu u 7.00. Međutim, brodica Lučke kapetanije Zadar i brod Pomorske policije Zadar nakon sat vremena obustavljaju potragu zbog jake bure. Istovremeno od jutra traje akcija traganja i spašavanja iz zraka koju obavljaju vojni helikopter i vojni zrakoplov, a angažirani su i pripadnici Gorske službe spašavanja koji pretražuju sjevernu obalu otoka Ista zbog nepristupačnog terena.

Također, Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru koordinirala je sinoć još jednu potragu za surferom, austrijskim državljaninom starosti 63 godine, koji je sinoć isplovio iz Gajca na otoku Pagu, a kojeg je na pučinu odnijela jaka bura.

Surfer je zadnji puta viđen oko 19.20 sati kod otoka Škrda, južno od Paga, a za njim je u potragu upućen brod „Vid“ Lučke kapetanije Rijeka koji je tragao do mraka.  Po svanuću nastavio je potragu zajedno s vojnim zrakoplovom, a oko 10.40 sati u potragu su uključene brodica Lučke kapetanije Senj 1-SE i brod „Šibenik“ Lučke kapetanije Šibenik. Nakon što je vojni helikopter privremeno prekinuo traganje na otoku Istu oko 10.30 sati, nastavio je tragati za surferom na širem području Kvarnerića.