OBAVIJEST – Implementacija sustava ENTRY/EXIT i ETIAS – obveze prijevoznika koji obavljaju prijevoz putnika u međunarodnom cestovnom prometu

Dana 18. veljače 2022. godine održan je sastanak predstavnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture s predstavnicima Ministarstva unutarnjih poslova, HOK-a, HGK-a i predstavnicima autobusnih prijevoznika na temu implementacije ENTRY/EXIT i ETIAS sustava s naglaskom na obveze prijevoznika koji obavljaju prijevoz putnika u međunarodnom cestovnom prometu.

Cilj sastanka bio je skrenuti pozornost na predmetne uredbe i njihove provedbene akte, upoznavanje s implementacijom ENTRY/EXIT i ETIAS sustava s naglaskom na obveze prijevoznika, odnosno sve što prijevoznici moraju predvidjeti kroz svoj proces rada u narednom periodu kako bi uvođenje oba sustava na razini EU dočekali spremni. Implementacija sustava ENTRY/EXIT na razini EU očekuje se u rujnu 2022. godine, dok se implementacija ETIAS sustava očekuje do kraja 2023. godine.

Prijevoznici iz članka 45. stavka 1. Uredbe (EU) 2018/1240 koji obavljaju djelatnost prijevoza putnika na državnom području država članica moraju se registrirati  kako bi im se odobrio pristup sustavu za autentifikaciju i mogućnost provjere, imaju li državljani trećih zemalja koji podliježu obvezi posjedovanja odobrenja putovanja, valjano odobrenje putovanja.

Postupak registracije je potrebno započeti popunjavanjem priloženog obrasca za registraciju  (Carriers Registration Form) kojeg je potrebno poslati u poštanski pretinac eu-LISA Carriers Onboarding carriers_onboarding@eulisa.europa.eu. Detaljne upute o postupku registracije nalaze se u uvodnom pismu (Introductory letter - Carriers registration process). Ukoliko je obrazac za registraciju ispravno podnesen, agencija eu-LISA registrirat će prijevoznika i o tome će ga obavijestiti. Dodatne informacije i obrasce za registraciju svaki prijevoznik može također naći na webu  www.eulisa.europa.eu "Working Group for Carriers".

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je nacionalna kontakt točka zadužena za implementaciju Uredbe (EU) 2018/1240 (ETIAS). Nakon uspješno odrađene registracije u sustav potrebno je dostaviti obavijest Ministarstvu o izvršenoj registraciji i to na način da prijevoznik dostavi na mail CestovniPrijevoznici.Registracija@mmpi.hr  podatke o prijevozniku koji je registriran u sustav (naziv tvrtke ili obrta, adresa, mail).

Zaključak sastanka je ponovno obavijestiti prijevoznike o obvezi registracije u sustav kako bi ih nakon uspješne registracije i testiranja eu-LISA mogla povezati sa sučeljem za prijevoznike, a kako bi na taj način mogli provjeravati odobrenje putovanja državljana trećih zemalja. Naglasak je također stavljen na uključivanje i sudjelovanje prijevoznika u video sastanke koje periodično organizira eu-LISA, a koji prijevoznicima mogu biti korisni kako bi uvođenje oba sustava dočekali spremni.
 
Sastavni dio obavijesti:
ENTRY-EXIT i ETIAS – načelne obveze prijevoznika (.pptx)
Raspored video sastanaka za prijevoznike_eu-LISA (.docx)
Introductory letter - Carriers registration process (.docx)
Carriers Registration form (.pdf)
Uredba (EU) 2018/1240 (.pdf)
Uredba (EU) 2017/2226 (.pdf)
Provedbena Uredba komisije (EU) 2021/1217 (.pdf)
Provedbena Uredba komisije (EU) 2021/1224 (.pdf)