OBAVIJEST – prijevoznicima koji posjeduju licenciju za međunarodni prijevoz putnika u cestovnom prometu o započetom postupku registracije prijevoznika u skladu sa Uredbom 2018/1240 (ETIAS) i Uredbom 2017/2226 (EES)

Obavijest prijevoznicima koji posjeduju licenciju za međunarodni prijevoz putnika u cestovnom prometu o započetom postupku registracije prijevoznika u skladu sa Uredbom 2018/1240 o uspostavi europskog sustava za informacije o putovanjima i odobravanje  putovanja (ETIAS) i Uredbom 2017/2226 o uspostavi sustava ulaska ulaska/izlaska (EES).

Prijevoznici iz članka 45. stavka 1. Uredbe (EU) 2018/1240 koji obavljaju djelatnost prijevoza putnika na državno područje država članica moraju se registrirati  kako bi im se odobrio pristup sustavu za autentifikaciju i mogućnost provjere imaju li državljani trećih zemalja koji podliježu obvezi posjedovanja odobrenja putovanja valjano odobrenje putovanja.

Postupak registracije je potrebno započeti popunjavanjem priloženog obrasca za registraciju (Carriers Registration Form) kojeg je potrebno poslati u poštanski pretinac eu-LISA Carriers Onboarding carriers_onboarding@eulisa.europa.eu. Ukoliko je obrazac za registraciju ispravno podnesen, agencija eu-LISA registrirat će prijevoznika i o tome će ga obavijestiti.

Detaljne upute o postupku registracije nalaze se u uvodnom pismu (Introductory letter - Carriers registration process) i na webu www.eulisa.europa.eu .

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je nacionalna kontakt točka zadužena za implementaciju Uredbe (EU) 2018/1240 (ETIAS). Nakon uspješno odrađene registracije u sustav potrebno je dostaviti obavijest Ministarstvu o izvršenoj registraciji i to na način da prijevoznik dostavi na mail CestovniPrijevoznici.Registracija@mmpi.hr  podatke o prijevozniku koji je registriran u sustav (naziv tvrtke ili obrta, adresa, mail).
 
Sastavni dio obavijesti:
Introductory letter - Carriers registration process (.pdf)
Carriers Registration Form (.pdf)
Uredba (EU) 2018/1240 (.pdf)
Uredba (EU) 2017/2226 (.pdf)
Provedbena Uredba komisije (EU) 2021/1217 (.pdf)
Provedbena Uredba komisije (EU) 2021/1224 (.pdf)