Cestarine u Njemačkoj za teška teretna vozila najveće dopuštene težine 12 i više tona

Njemačka je od početka ove godine uvela naplatu cestarina za teška tereta vozila najveće dopuštene težine 12 tona i više. Cestarina se obračunava po prijeđenom kilometru. Nakon uvođenja cestarine za teška teretna vozila moguće je očekivati i uvođenje naplate cestarine za ostale kategorije vozila koja u ovoj fazi nisu uključena u sustav naplate. Sve informacije u svezi naplate cestarine, načina plaćanja, mogućnostima ugradnje sustava koji automatski bilježi prijeđenu kilometražu, on-line registraciji i dr. mogu se naći na sljedećim adresama:

Stranice njemačkog Saveznog ministarstva za promet, graditeljstvo i stanovanje na kojima su tekstovi na njemačkom, engleskom, ruskom i poljskom jeziku.

Stranice poduzeća 'Toll-Collect' koje je zaduženo za operativnu provedbu naplate cestarina. Na toj stranici nalaze se opširne informacije o cestarinama za teška teretna vozila i obrascima za registraciju na 19 jezika.

Savezni ured za javne ceste (Bundesanstalt für Straßenwesen) objavio je još 7. listopada 2004. popis cestarina i popis svih saveznih autocesta na kojima teretna vozila najveće dopuštene težine 12 i više tona podliježu plaćanju cestarina, na stranici www.mauttabelle.de