Započeo europski pilot - projekt 'PSA - Usporedba cijena goriva'

Prilikom kupnje novog automobila važni čimbenici izbora su vrsta goriva i njihova cijena. S obzirom na konvencionalne i alternativne vrste goriva, u ponudi je moguće osim dizelskih i benzinskih motora pronaći i električne, hibridne i druge, a da bi potrošači bili svjesni potrošnje izražene u kunama na 100 prijeđenih kilometara, od lipnja 2020. godine na benzinskim postajama će imati uvid u prosječne cijene goriva na 100 km. U siječnju ove godine pokrenut je pilot-projekt u kojem Republika Hrvatska sudjeluje kako bi saznala kako najbolje informirati potrošače o cijeni različitih vrsta goriva.
 
Tijek pilot-projekta
Prikaz indikacija cijena goriva na 100 km započinje u obliku pilot-projekta. U pilot-projektu sudjeluje devet europskih država članica, uključujući i Republiku Hrvatsku. Pilot projekt će trajati od 15. do 1. veljače 2020. godine. U tome razdoblju će na 10 benzinskih postaja na području Republike Hrvatske biti provedena anketa temeljena na prikazu usporedbe cijena konvencionalnih i alternativnih vrsta goriva, što uključuje benzinska i dizelska goriva te ukapljeni naftni plin, stlačeni prirodni plin i električnu energiju. Prikaz usporedbe cijena goriva podrazumijeva prikaz na letcima, plakatima, bannerima te digitalnim zaslonima, a cilj pilot - projekta je istražiti i saznati najbolji način usporedbe cijena goriva koja će prema europskoj obvezi biti vidljiva na svim benzinskim postajama od lipnja 2020. godine. Istraživanje će biti provedeno u obliku ankete koja će uključiti potrošače na benzinskim postajama i otkriti njihove preferencije o najoptimalnijem obliku usporedbe cijena.
 
Kako se računa potrošnja izražena u kunama na 100 km?
Na benzinskim će postajama biti prikazana cijena izražena u kunama na 100 km za svako gorivo, što uključuje benzinska i dizelska goriva, ukapljeni naftni plin, stlačeni prirodni plin i električnu energiju, te u odnosu na segmente automobila A+B (kompaktni putnički automobili), C (mali osobni automobili srednje klase) i D+SUV (osobni automobili srednje klase).
U okviru europskog projekta razvijena je metoda za izračun cijena različitih vrsta goriva na 100 km. Izračun se vrši na temelju prosječne potrošnje goriva najprodavanijeg novog automobila unutar segmenta. Potrošnja goriva na 100 km izražena je u WLTP vrijednosti.

WLTP označava postupak usklađenog svjetskog harmoniziranog ispitivanja lakih vozila. Množenjem te vrijednosti s prosječnim cijenama po vrsti goriva unutar svakog segmenta dobivene su cijene goriva po segmentu. Izračuni su  temeljeni na prosječnim vrijednostima po relevantnim segmentima u Republici Hrvatskoj u prošloj godini i prosječnoj cijeni pojedinih vrsta goriva u posljednjem tromjesečju.

U nekim slučajevima nije navedena cijena jer ne postoji automobil u odgovarajućem segmentu ili je opseg prodaje prenizak (npr. segment C i D za SPP):
Vrsta goriva Prosječna cijena goriva (zadnje tromjesečje)
po jedinici (l, kwh)
Benzinska goriva 9,96 kn
Dizelska goriva 10,03 kn
UNP (ukapljeni naftni plin) 4,58 kn
SPP (stlačeni prirodni plin) 9 kn
Električna energija 0,78 kn
 
Podaci o potrošnji izraženi u kunama na 100 km dobiveni su pomoću podataka o kretanju potražnje na tržištu automobila na temelju 5 segmenata (A, B, C, D i SUV). Ta se klasifikacija temelji na veličini (duljini x širini) vozila. Primjeri automobila koji pripadaju pojedinim segmentima su:
A = mali segment (Kia Picanto, Smart EQ Forfour);
B = kompaktni segment (Volkswagen Polo, Dacia Duster);
C = mali segment srednje klase (Ford Focus, Volkswagen Golf);
D = viši segment srednje klase (Volvo V60, Mitsubishi Outlander);
SUV = veliki i / ili luksuzni i / ili sportski segment (BMW X3, Suzuki Vitara)
.

U Hrvatskoj su najprodavaniji automobili iz A, B, C i D segmenta, stoga su u usporedbi cijena uzete u obzir te kategorije s uključenim SUV segmentom automobila. Za stlačeni prirodni plin prikazujemo potrošnju na 100 km samo u A segmentu, budući da u protekloj godini nije bilo prodanih automobila iz drugih segmenata.


<<< POVRATAK <<<