Informacija Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture o obavezi izdvajanja dijela sredstava ostvarenih prilikom registracije vozila

Nadležnost Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture između ostalog je i u osiguravanju sredstava za održavanje i izgradnju cestovne infrastrukture što je  regulirano  kroz Pravilnika o visini godišnje naknade za uporabu javnih cesta što se plaća prilikom registracije motornih i priključni vozila (NN 35/11.), kao što je i u cijenu litre benzina Odlukom Vlade RH određen iznos od 1,20 kn/l benzina za izgradnju i održavanje cestovne mreže u RH, a što nije u cijeni litre LPG-plina.

Radi toga se prilikom registracije osobnog vozila između ostalog plaća  i godišnja naknada za uporabu javnih cesta temeljem citiranog Pravilnika, a vlasnik osobnog vozila koji ima ugrađen uređaj za pogon motornog vozila na plin temeljem istog Pravilnika plaća još i iznos  od 550,00 kn godišnje kao dodatnu naknadu na osnovni iznos plaćene cestarine.

Tim iznosom od 550,00 kn  se zapravo kompenzira iznos od 1,20 kn koji je ugrađen u cijeni litre benzina za izgradnju i održavanje cestovne infrastrukture u RH a nije ugrađen u cijenu litre plina,. što  znači da vlasnici vozila na plin plaćajući 550,00 kn pri registraciji za god. naknadu za ceste paušalno izdvajanju za izgradnju i održavanje cestovne mreže u RH kao kompenzaciju za 1,20 kn koja je u cijeni litre benzina., a što je zapravo minimalna kompenzacija u odnosu na vlasnike vozila koji se isključivo voze na benzin.