CFCN-SEE

COPREHENSIVE FAST-CHARGING CORRIDOR NETWORK IN SOUTH EAST EUROPE
 
Za Hrvatsku je predviđena instalacija 16 brzih punionica i jedna ultra brza punionica na minimalno 6 preliminarno odabranih lokacija. Planirane  lokacije za instalaciju punionica su trgovački centri, benzinske postaje i slični objekti smješteni u neposrednoj blizini TEN-T koridora, s jednostavnim pristupom autoputovima.

Prve punionice predstavljene i postavljene 28. studenog 2017. godine u sklopu parkirališta trgovačkog centra Kaufland koji je ujedno partner ovog projekta (Blato-Jaruščica 6, Sloboština-Ulica Karela Zahradnika 16a).

Naglasak je stavljen na uključivanje naprednog ICT sustava kako bi se krajnjim korisnicima omogućila jednostavna i efikasna upotreba, kojim će se između ostalog omogućiti: geo-lociranje slobodnih punionica, rezervaciju utičnica, autorizaciju, naplatu, pružanje korisničke podrške, te  ostale digitalne usluge, kao što su: pametno parkiranje, intermodalne transportne ponude (car sharing/javni prijevoz), vaučeri za usluge koje se temelje na geo-lokacijama i slično.

INVESTITOR
Hrvatski Telekom d.d.

VRIJEDNOST PROJEKTA
UKUPNO >>> 4.285.450 EUR  –  3.428.360 EUR EU sufinanciranje;
RH >>> 1.175.150 EUR  –  940.120 EUR EU sufinanciranje.
 
EU SUFINACIRANJE
Treći poziv Instrumenta za povezivanje Europe – CEF (razina sufinanciranja od 80%).

TRAJANJE PROJEKTA
>>> 01.05.2017. do 31.12.2020..

CILJ / OBUHVAT PROJEKTA
Instaliranje, puštanje u pogon i upravljanje nad 69 brzih punionica za električna vozila s otvorenim pristupom (punionice opremljene sa tri standardne priključnice: 43kVA AC, 50kW DC CHAdeMO i 50 kW DC Combo) na 31 lokaciji na potezu TEN-T koridora u dvije države članice EU: Hrvatskoj i Rumunjskoj i to pokrivajući tri strateška TEN-T koridora: Mediteranski (Hrvatska), Rajnsko –alpski koridor te Bliski istok – Istočni Mediteran (oba potonja koridora pokrivajući Rumunjsku). Dodano će biti postavljeno 4 ultra brzih punionica (150kW) u obje zemlje.

Mreža punionica bit će povezana s postojećim mrežama punionica u Sloveniji i Austriji, razvijenim  u sklopu prethodnih CEF projekta, npr. Central European Green Corridors.
 
GLAVNI CILJ
Smanjenje emisija CO2 i drugih štetnih plinova, buke i razine stresa uzrokovane prethodno navedenim problemima;
Stvaranje preduvjeta za motivaciju korisnika na prelazak na niskougljična prometna rješenja
.

Više o projektu na >>> https://fastsee.eu/about-us/.