Prekršajne prijave protiv organizatora regate, svih skipera i vlasnika jahti

 

Inspekcija u Lučkoj kapetaniji Šibenik podnijela je danas zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka Vijeću za pomorske prekršaje Lučke kapetanije Šibenik protiv Zoltana Kirimia, skipera jahte „Kiel“ koja je potonula nakon havarije 26. travnja 2005. oko 21.30 sati jednu milju južno od otoka Murtera u Murterskom moru na putu iz Božave u Vodice u sklopu regate „Miramare cup 2005.“

Također, bit će podnesen i zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv organizatora regate Jaht klub Zadar jer nije ishodovao odobrenje od nadležne lučke kapetanije za održavanje regate, iako je to dužan učiniti najmanje sedam dana prije održavanja regate.

Isto tako zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka bit će podnesen i protiv vlasnika jahti koje su sudjelovale na regati, tvrtke AXON-NELSON d.o.o. iz Zagreba jer je stavila jahte u upotrebu, a da nije podnijela zahtjev za upis u upisnik jahti, niti je za njih ishodovala svjedodžbe o sposobnosti za plovidbu. Iz istog razloga inspekcija u Lučkoj kapetaniji Šibenik podnijet će i zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka protiv svih skipera koji su sudjelovali u regati. 

Nakon vađenja i pregleda jahte „Kiel“ inspekcija Lučke kapetanije Šibenik ustanovila je da je jahti otpala kolomba, a da nema nikakvih tragova koji bi ukazivali na bilo kakav vanjski udarac. Također, pregledano je i ostalih 11 jahti koje su sudjelovale u regati i ustanovljeno da je i na njima došlo do vidljivih tragova oštećenja trupa u predjelu nosača kolombe i laganog prodora mora u unutarnji dio broda. Stoga je Kapetanija izdala zabranu plovidbe dok se ne otklone nedostaci i utvrdi sposobnost jahti za plovidbu, a danas će stručnjak Hrvatskog registra brodova obaviti pregled jahti koje se nalaze u ACI marini Vodice.

Marina Halužan,
Glasnogovornica