Od lipnja uspostava autobusnog prometa između Hrvatske i Crne Gore

 

Zagreb, 20. travnja 2005.

Nakon 15 godina prekida uspostava linijskog prijevoza putnika između Republike Hrvatske i Republike Crne Gore očekuje se od lipnja 2005. godine, zaključeno je na tehničkom sastanku o suradnji u području međunarodnog cestovnog prijevoza putnika i tereta koji je u utorak i srijedu, 19. i 20. travnja održan u Zagrebu.

Sastanak je s hrvatske strane vodio Igor Malý, pomoćnik ministra za cestovni promet, dok je izaslanstvo Ministarstva pomorstva i prometa Crne Gore predvodio pomoćnik ministra Radoš Šućur.

Za uspostavu redovnih autobusnih linija između Hrvatske i Crne Gore postoji veliki interes građana i prijevoznika obije države, a najbolji dokaz je da je zahtjev podnijelo 15 hrvatskih i 7 crnogorskih autobusnih prijevoznika.

Također, u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka Republike Hrvatske zaprimljeno je 88 zahtjeva za uspostavu linija, dok su u Ministarstvu pomorstva i prometa Republike Crne Gore zaprimljena 83 zahtjeva za uspostavu linija.

Na tehničkom sastanku u Zagrebu dogovoreno je da prijevoznici svoje kompletirane zahtjeve za redovne autobusne linije dostave nadležnim ministarstvima najkasnije do 10. svibnja 2005. godine. Nakon provjere o ispunjavanju uvjeta ministarstvo će zaprimljene zahtjeve proslijediti drugom ministarstvu radi izdavanja dozvole na rok od godinu dana i to do 31. svibnja 2006.

Marina Halužan,
Glasnogovornica