Državni tajnici Bačić i Breglec s austrijskim kolegom o riječnom i zračnom prometu

 

Zagreb, 11. travnja 2005.

Državni tajnici Branko Bačić i Dražen Breglec danas će boraviti u Beču, na poziv Helmuta Kukačke, državnog tajnika za promet austrijskog Ministarstva transporta, inovacija i tehnologije.

Državni tajnici razgovarat će o suradnji dvaju ministarstava u području riječnog i zračnog prometa, posebno implementaciji direktive EU, koja se odnosi na uspostavljanje pan-europskog  informacijskog sustava na unutarnjim plovnim putovima.

Austrija je vodeći partner Hrvatskoj u tom projektu, a osim toga ostvarena je dobra zajednička stručno-tehnička suradnja u različitim multinacionalnim projektima iz područja tehnoloških inovacija u prometu u sklopu 6. okvirnog programa za istraživanje i razvoj EU-a.

Tema razgovora također je način i organizacija upravljanja unutarnjim plovnim putovima. Hrvatska i Austrija nedavno su osnovale posebne agencije za upravljanje plovnim putovima te će se razmotriti mogućnosti koordinacije u operativnom dijelu poslovanja na temelju prijenosa znanja i tehnologija između dviju Agencija.

U sklopu posjeta predviđen je i obilazak austrijskog Nacionalnog centra za nadzor i kontrolu plovidbe na rijeci Dunav.

Marina Halužan,
glasnogovornica