Liberalizirana pristupna mreža HT - posljednji segment monopola u fiksnoj mreži

 

 

 

Zagreb, 1. travnja 2005.

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka BOŽIDAR KALMETA danas je donio Pravilnik o pristupu izdvojenoj lokalnoj petlji - posljednji ključni pravilnik iz paketa telekomunikacijskih podzakonskih propisa kojima se u potpunosti ukida monopol HT-a te u potpunosti liberalizira hrvatsko telekomunikacijsko tržište.

Lokalna petlja (local loop) je fizički žični vod koji povezuje krajnju priključnu točku telekomunikacijske mreže u prostoru pretplatnika s priključkom na glavnom razdjelniku (lokalne centrale ili udaljenog pretplatničkog stupnja) ili na nekom drugom odgovarajućem dijelu javne nepokretne telefonske mreže. Dakle, to je bakrena parica kojom se povezuje kućni telefon s infrastrukturom telekomunikacijskog operatora.

Razbijanjem monopola nad lokalnom petljom uvelike će se potaknuti razvoj konkurencije i dinamika u ponudi novih i inovativnih usluga kod krajnjih korisnika, posebno poticaj korištenja e-trgovine i usluga informacijskog društva što uključuje i pristup multimedijskim uslugama i širokopojasni Internet. Korisnici će svakako imati više mogućnosti odabira u pogledu usluga, kvalitete i cijena.

S donošenjem i implementacijom Pravilnika o pristupu izdvojenoj lokalnoj petlji dovesti će i do pozitivnog utjecaj na okoliš. Primjerice, značajno će se reducirati potreba za prekopavanjem ulica zbog polaganja kabela. S liberalizacijom lokalne petlje i ostalim operatorima će preko HT-ove lokalne petlje biti moguće nuditi različite vrste usluga od fiksne telefonije do širokopojasnog pristupa Internetu uključujući i pristup multimedijskim uslugama (npr. VoD-Video on Demand) različitim brzinama prijenosa s različitim tehnologijama.

Pravilnikom o pristupu izdvojenoj lokalnoj petlji, te Pravilnicima o prenosivosti broja i pred odabiru operatora Ministarstvo je stvorilo ključne instrumente telekomunikacijske regulatorne politike koji su nužni za razvijanje konkurentnih načina pristupa krajnjim korisnicima, domaćinstvima i poduzećima.

Liberalizacijom lokalne petlje možemo očekivati:

  • znakoviti porast konkurencije iz razloga proširivanja mogućnosti odabira za krajnjeg korisnika,
  • niže cijene širokopojasnog pristupa, čime se postiže veća troškovna ušteda (broadband)
  • brža implementacija širokopojasnih usluga
  • potiče inovaciju u vrstama širokopojasnih usluga

Pravilnikom se propisuju način i uvjeti pristupa izdvojenoj lokalnoj petlji, najmanji opseg standardne ponude i ugovora o pristupu izdvojenoj lokalnoj petlji, načela regulacije cijena pristupa izdvojenoj lokalnoj petlji, način i uvjeti zajedničke uporabe opreme, zaštita djelotvornog tržišnog natjecanja, održavanje propisane kakvoće usluga, postupci u slučaju nastanka sporova te obveze operatora i Hrvatske agencije za telekomunikacije u vezi s pristupom izdvojenoj lokalnoj petlji i pripadajućim sadržajima.

Cijene pristupa i pripadajućih sadržaja izdvojene lokalne petlje moraju biti u skladu sa načelima transparentnosti, nediskriminacije, objektivnosti i troškovne usmjerenosti.

Standardnu ponudu pristupa izdvojenoj lokalnoj petlji i pripadajućim sadržajima proglašeni operatori moraju dostaviti Agenciji u roku od 15 dana na zahtjev Vijeća Agencije koji će biti u roku od najviše osam dana od stupanja Pravilnika na snagu. Vijeće Agencije također ima ovlasti rješenjem izmijeniti ili dopuniti standardnu ponudu.

U svrhu osiguranja nediskriminacije na tržištu te poticanja ravnopravnog tržišnog natjecanja, gospodarske djelotvornosti i najpovoljnijih uvjeta za korisnike usluga Vijeće Agencije ima pravo izvršiti izmjenu i dopunu standardne ponude, uključujući i cijene te zahtijevati davanje potrebnih podataka koji se odnose na provedbu postupka izdvajanja lokalne petlje.

Upisnik standardnih ponuda vodi Agencija u obliku baze podataka koje moraju biti javno dostupne bez naknade.

Prema stavu Europske komisije (EC - 10th Report European Electronic Communications Regulation and markets-2004- http://europa.eu.int/information_society/topics/ecomm/all_about/implementation_enforcement/annualreports/10threport/index_en.htm) liberalizacija lokalne petlje postaje vrlo važna za razvoj konkurencije i usluga širokopojasnog pristupa u Europskoj uniji.

Marina Halužan,
Glasnogovornica