Kalmeta objavio sažetke ugovora o prodajji HT-a iz 1999.

 

Zagreb, 24. ožujka 2005.

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka BOŽIDAR KALMETA objavio je danas i sažetke ugovora o kupoprodaji 35% dionica HT-a iz I. faze privatizacije HT-a sklopljenih 5. listopada 1999. godine.

Javnom objavom ugovora o prodaji HT-a iz prvog i drugog kruga privatizacije HT-a, ova Vlada i ministar ispunili su obećanje hrvatskoj javnosti oko davanja na uvid svih dijelova kupoprodajnih ugovora.

Objavom sažetaka obaju ugovora Vlada Republike Hrvatske putem nadležnog Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka iskazuje svoju odlučnost i spremnost da upozna hrvatsku javnost sa svim mjerodavnim činjenicama u vezi s provedbom postupka prve i druge faze privatizacije nacionalnog telekomunikacijskog operatora – Hrvatskih telekomunikacija d.d., čime će se na najbolji mogući način cijela hrvatska javnost upoznati s tim ugovorima i o tome donijeti svoj sud.

Vjerujemo da smo na ovaj način zadovoljili opravdani višegodišnji interes hrvatske javnosti koja ima pravo biti cjelovito informirana o svim poslovima državnih tijela koji su od strateškog interesa za gospodarski i društveni razvoj naše zemlje.

Prvom fazom privatizacije HT-a iz 1999. godine Republika Hrvatska je Deutsche Telekomu prodala 35% dionica HT-a u vrijednosti od 850 milijuna američkih dolara, dok je u drugoj fazi privatizacije HT-a iz 2001. Deutsche Telekom kupio dodatnih 16% dionica HT-a za 500 milijuna eura.

Sažetci ugovora iz I. i II faze privatizacije HT-a nalaze se na Internet stranici Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka www.mmpi.hr

Marina Halužan,
Glasnogovornica