Konferencija o intermodalnom prometu na jesen u Hrvatskoj

 

Zagreb, 16. ožujka 2005.

 

U Frankfurtu je 11. ožujka 2005. održana generalna skupština EIA – Europske intermodalne udruge sa sjedištem u Bruxellessu, u čije je članstvo primljen Intermodalni promotivni centar Dunav-Jadran, osnovan 15. prosinca 2004. u Zagrebu.

Tom prigodom imenovani su i novi članovi Upravnoga odbora EIA, a jedan od njih je i predsjednik IPC-a Dunav – Jadran  i predsjednik Uprave HŽ-a dr.sc. Tomislav Josip Mlinarić, što je veliko priznanje za tu hrvatsku udrugu. Također, dogovoren je plan aktivnosti EIA za 2005. godinu, a jedna od njih bit će i Regionalna konferencija o intermodalnom transportu na prostoru između Dunava i Jadrana koja bi se  24. i 25. studenoga trebala održati u Hrvatskoj.

Održavanje konferencije podržao je danas i državni tajnik za promet DRAŽEN BREGLEC koji se susreo s glavnim tajnikom EIA Klaus Ebelingom i predsjednikom IPC Dunav – Jadran dr. sc. Tomislavom Josipom Mlinarićem. Konferencija bi trebala osmisliti vizuru europske prometne politike između Dunava i Jadrana za što bi sinonim trebao postati intermodalni promet, a sjevernojadranske luke 'vrata Europe'. U tijeku priprema za konferenciju IPC Dunav – Jadran i EIA održat će dvije radionice na temu intermodalnoga prometa u svibnju u Zagrebu i u rujnu u Vukovaru.

EIA (European Intermodal Association) ima članice u zemljama Europe i svijeta (željeznice, operatori, cestovni prijevoznici, korisnici kontejnerskih terminala, špediteri, luke, organizatori drugih usluga u intermodalnom prometu i dr.), a iz Hrvatske su članice HŽ i Luka Rijeka. Intermodalni prijevoz u Hrvatskoj, slično kao i u Europi, ne ostvaruje značajniji rast jer se ne integriraju sustavne prednosti različitih vidova prijevoza i ne stimulira njihova suradnja. Hrvatska kao kandidat za članicu EU treba na sličan način, kao što čini EU, tražiti način za ostvarivanje značajnog rasta intermodalnog prijevoza daljnjim povezivanjem značajnih subjekata prometa Hrvatske i regije, kao i njihovo povezivanje s EIA.

Zato je 15. prosinca 2004. u Zagrebu osnovan IPC Dunav – Jadran, čije su članice Hrvatske željeznice, Luka Rijeka, Luka Ploče, Luka Vukovar, Luka Tranzit iz Osijeka, Transadria iz Rijeke, Udruga cestovnih prijevoznika – i CKTZ kao osnivači, s tim da je Centar otvoren i za učlanjenje drugih subjekata integralnog prijevoza u Hrvatskoj i u regiji, EIA – IPC Dunav – Jadran, sa sjedištem u Zagrebu.

Marina Halužan,
Glasnogovornica