Ministar Kalmeta omogućava potpunu liberalizaciju telekomunikacijskog tržišta i niže cijene usluga

 

Zagreb, 17.veljače 2005.

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka BOŽIDAR KALMETA danas je potpisao  dva vrlo važna pravilnika iz područja telekomunikacija kojima se omogućava potpuna liberalizacija hrvatskog telekomunikacijskog tržišta.

Na objavu u Narodne novine upućen je Pravilnik o plaćanju naknade za obavljanje telekomunikacijskih usluga i djelatnosti i Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o koncesijama i dozvolama za obavljanje telekomunikacijskih djelatnosti.

Donošenjem ovih pravilnika Ministarstvo želi ispuniti dugogodišnji želju hrvatskih građana za nižim cijenama telekomunikacijskih usluga i mogućnostima odabira između više telekomunikacijskih operatora. Također, novim pravilnicima otklonit će se dosadašnje barijere koje su priječile ulazak konkurencije na hrvatsko tržište u skladu s direktivama i praksom europskih zemalja.

Isto tako zasigurno će se pojaviti barem još desetak novih fiksnih operatera, davatelja usluga Interneta, koncesionara kabelske televizije, davatelja usluga sa dodanom vrijednošću i ostalih.

Dolazak novih operatora i davatelja usluga bez sumnje će imati pozitivan utjecaj ne samo za telekomunikacijsko tržište, već i za nacionalno gospodarstvo jer će se otvoriti nova radna mjesta u osnovnoj i sporednim djelatnostima, što će dovesti do efekta multiplikatora u gospodarstvu.

Visine koncesija ostale su iste (GSM, DCS, UMTS i sl.) tako da cijena koncesije za DCS 1800 na nacionalnoj razini iznosi 105 milijuna kuna, ali je produljen rok trajanja koncesije sa 10 na 20 godina.

Objašnjenje načina određivanja visine naknada te prikaz po zemljama Europske unije, kao i šire informacije iz ovog područja: na web stranicama Ministarstva www.mmpi.hr 

Marina Halužan,
glasnogovornica