Hrvatska uvodi iste mjere za slovenske prijevoznike

 

Zagreb, 15. veljače 2005.            

Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka poslalo je danas Carinskoj upravi RH uputu oko korištenja hrvatskih dozvola za treće države razmijenjene s Republikom Slovenijom za 2005. godinu prema kojoj će slovenski prijevoznici od sutra, 16. veljače na potpuno isti način moći obavljati prijevoz tereta iz RH za treće države kao i hrvatski prijevoznici iz Slovenije.

Odnosno, slovenski prijevoznici će na temelju hrvatskih dozvola moći obavljati prijevoz između RH i država koje nisu članice EU, dok će prijevoz tereta između Hrvatske i država članica EU slovenski prijevoznici moći obavljati samo na temelju CEMT dozvola (dozvola Europske konferencije ministara prometa). 

Također, Ministarstvo je o navedenoj uputi obavijestilo Ministarstvo prometa Slovenije koje je još u petak dostavilo svoje tumačenje o korištenju slovenskih dozvola za treće države. Naime, na temelju bilateralnog Ugovora o cestovnom prijevozu Hrvatska i Slovenija su za 2005. godinu razmijenile 6.500 dozvola za treće zemlje.

Prema navodima slovenskog Ministarstva prometa, korištenje dozvola za treće zemlje Slovenija je ograničila primjenom Uredbe Europske komisije br. 2454/93.   Hrvatski prijevoznici, prema novim slovenskim propisima, mogu obavljati prijevoz tereta između Slovenije i drugih država članica EU samo na temelju CEMT dozvola, a dozvole za treće zemlje mogu koristiti samo za obavljanje prijevoza tereta između Slovenije i država koje nisu članice EU.

O primjeni ovih mjera obaviještene su sve udruge prijevoznika, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska obrtnička komora.

Marina Halužan,
Glasnogovornica