Obavljanje prijevoza tereta za hrvatske prijevoznike iz Slovenije

 

Zagreb, 11. veljače 2005.

Ministarstvo prometa Slovenije dostavilo je danas Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka Republike Hrvatske svoj odgovor na upit u vezi načina obavljanja prijevoza tereta za hrvatske prijevoznike iz Slovenije u kojem se ispričavaju što nas nisu obavijestili o primjeni Uredbe kojom se hrvatskim prijevoznicima zabranjuje utovar tereta u Sloveniji radi obavljanja prijevoza tereta u treće zemlje.

U današnjem dopisu Ministarstvo prometa Slovenije izvijestilo nas je da hrvatski prijevoznici mogu obavljati prijevoz tereta između Slovenije i drugih država članica EU samo na temelju CEMT dozvole. Dozvole za treće zemlje, pak, hrvatski prijevoznici, prema Uredbi, mogu koristiti samo za obavljanje prijevoza tereta između Slovenije i država koje nisu članice EU.

Naime, od petka 4. veljače 2005. hrvatskim je prijevoznicima bez ikakve prethodne obavijesti bio zabranjen utovar tereta u Sloveniji radi obavljanja prijevoza tereta u treće države (npr. Slovenija-Njemačka, Slovenija-Mađarska i sl.), iako su posjedovali CEMT dozvole ili slovenske dozvole za treće države, a na temelju kojih takve prijevoze obavljaju već niz godina. Razlog zabrane obavljanja prijevoza je, prema slovenskom dopisu, provedba Uredbe Europske komisije br. 245/93 (radi se o carinskom propisu).

Napominjemo da su hrvatski prijevoznici već pretrpjeli veliku štetu zbog nemogućnosti obavljanja prijevoza tereta iz Slovenije cijeli ovaj tjedan jer im  obavljanje prijevoza nisu dopuštali niti na temelju CEMT dozvole, a štetu će trpjeti i ubuduće jer im se ograničava mogućnost korištenja razmijenjenih dozvola za treće države. Za 2005. godinu razmijenjeno je 6500 dozvola za treće države.

Istovremeno slovenski prijevoznici mogu i dalje u Hrvatskoj obavljati utovar tereta na temelju hrvatskih dozvola za treće države i to za članice EU i države nečlanice. Stoga će ovo Ministarstvo na sastanku s predstavnicima prijevozničkih udruga u ponedjeljak razmotriti mogućnost poduzimanja mjera radi rješenja problema s kojim su suočeni hrvatski prijevoznici.

Marina Halužan,
Glasnogovornica