Kalmeta u Sarajevu na regionalnoj konferenciji o povratku

Zagreb, 28. siječnja 2005.

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka BOŽIDAR KALMETA sudjelovat će u ponedjeljak, 31. siječnja 2005. na Regionalnoj ministarskoj konferenciji o pitanjima povratka izbjeglih i raseljenih koja se održava u Sarajevu, a u utorak 1. veljače posjetiti prognane Hrvate u Kostajnici kod Konjica i u Stocu.

Ministar Kalmeta će na konferenciji iznijeti podatke o ostvarenom napretku Hrvatske u povratku prognanih i izbjeglih. Do danas svojim se kućama vratilo 215.000 prognanih Hrvata i 115.000 Srba, a povratak spada u glavne prioritete hrvatske Vlade koja do kraja 2006. želi riješiti ova pitanja.

Značajna sredstva i napori usmjereni su zadnjih godina u ubrzavanje procesa gospodarske revitalizacije područja povratka, odnosno područja posebne državne skrbi. Do danas je obnovljeno više od 131.000 obiteljskih kuća i stanova u vrijednosti od 14,9 milijardi kuna financiranih gotovo isključivo iz hrvatskog državnog proračuna te je obnovljeno 209 škola u iznosu od 800 milijuna kuna.

U zadnjih godinu dana mandata ove Vlade postignut je značajan napredak i u povratu imovine vlasnicima, stambenom zbrinjavanju i obnovi kuća te je dosad u Hrvatskoj vraćeno 94% imovine koja je bila zauzeta, odnosno za povrat je preostalo 1.151 kuća.

Preostalo je za riješiti 13.700 zahtjeva za obnovu, od kojih je većina podnesena u produženom roku za obnovu do rujna prošle godine. Većina tih zahtjeva bit će u potpunosti riješena još ove godine kada se planira obnova 8.200 kuća i stanova. Završetak obnove u ratu oštećenog i uništenog stambenog fonda planira se za kraj 2006. godine.

Glavnina napora ove i slijedeće godine bit će usmjerena stambenom zbrinjavanju bivših nositelja stanarskog prava kojima je u prosincu prošle godine na šest mjeseci produžen rok za podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje izvan područja posebne državne skrbi, a za područja posebne državne skrbi taj rok nije ograničen. Hrvatska je svim povratnicima ponudila stambeno zbrinjavanje budući da stanarsko pravo više ne postoji u hrvatskom pravnom sustavu, a svi prethodni rokovi za otkup te imovine su istekli.

Marina Halužan

Glasnogovornica