S EU počeli pregovori za liberalizaciju zračnog prometa

 

Zagreb, 18. siječnja 2005.

Pomoćnik ministra za zračni promet PERO BILAS i Carlos Mestre Zamarren, glavni pregovarač za bilateralne Sporazume iz zračnog prometa između Europske komisije (EC) i zemalja nečlanica EU, parafirali su u petak, 14. siječnja 2005. Sporazum između Europske komisije i RH u području zračnog prometa.

Nema sumnje da je to uvod prema sve većoj liberalizaciji hrvatskog zrakoplovnog tržišta koje treba postati dio zajedničkog europskog zrakoplovnog tržišta, čime će se otvoriti prostor većoj konkurenciji između hrvatskih i zračnih prijevoznika Europske Unije.

U pregovorima oko zaključenja navedenog Sporazuma hrvatska je strana tražila da se u prijelaznom periodu (prije nego hrvatsko zrakoplovno tržište u potpunosti postane dio šireg europskog zrakoplovnog tržišta) zahtjevi hrvatskih zračnih prijevoznika za prijevozom unutar tržišta EU već sada uzimaju u obzir. Time se, dakle, bitno povećava zrakoplovno tržište i za zračne prijevoznike Republike Hrvatske.

Sklapanjem takvog Sporazuma zanemaruju se klauzule o nacionalnosti zastupljene u pojedinačnim, ranije sklopljenim bilateralnim sporazumima između zemalja članica EU-a i Republike Hrvatske. Time se ne mijenjaju postojeća komercijalna prava hrvatskih zračnih prijevoznika i onih registriranih u zemljama članicama EU, ali se povećava broj potencijalnih korisnika tih prava iz zemalja članica EU-a.

Ovaj Sporazum predstavlja tek prvu fazu i nezaobilazni uvjet za zaključenje ostalih, još složenijih sporazuma između EC-a i RH koji se tek trebaju postići na putu potpunog usklađivanja RH s pravilima i zakonodavstvom EU-a u području zračnog prometa, a na njenom putu u punopravno članstvo EU-a. Početak pregovora za zaključenje predstojećih sporazuma također se predviđa već u narednih nekoliko mjeseci.

Marina Halužan,
Glasnogovornica