Mičič na turističkom sajmu u Utrechtu

Zagreb, 11. siječnja 2005.

U 2005. godini očekujemo ponavljanje izvrsnih turističkih rezultata ostvarenih u prethodnoj sezoni uz moguće povećanje turističkog prometa do 2 posto te daljnja ulaganja u turističku i prometnu infrastrukturu, istaknuo je Zdenko Mičić, državni tajnik za turizam, na konferenciji za novinare održanoj prvog dana turističkog sajma u Utrechtu.

Turistički sajam Vakantibeurs 2005., najznačajniji je sajam turizma u Nizozemskoj koji traje do 16. siječnja 2005. Na sajmu su uz državnog tajnika za turizam bili nazočni i Niko Bulić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice te Frane Krnić, veleposlanik Republike Hrvatske u Nizozemskoj.

Na sajmu izlažu većinom nacionalne turističke zajednice, regionalni turistički uredi, touroperatori, hotelski lanci, rent a car agencije, organizatori aktivnog odmora, kulturnih i edukativnih tura, kamping udruženja i ostali.

Pred više od 60 novinara Zdenko Mičić je danas iznio smjernice i kretanja u turističkom sektoru Republike Hrvatske s naglaskom na aktivnosti u Programu pripreme turističke 2005. godine. U sklopu konferencije novinarima je prikazan devetominutni film o hrvatskim autocestama za koje u Nizozemskoj vlada veliko zanimanje obzirom da nizozemski turisti u Hrvatsku dolaze osobnim automobilima i to najviše u kampove.

Iznio je i podatke o turističkom prometu gostiju iz Nizozemske. Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, tijekom  2004. godine Hrvatsku je posjetilo 199.443 nizozemskih turista i ostvareno je gotovo 1.652.000 noćenja.  S obzirom na zanimanje touroperatora, individualnih gostiju, ali i posjećenost sajma, za 2005. godinu se predviđa daljnji porast turističkog prometa nizozemskih turista i do 15% više nego tijekom prošle godine.


Marina Halužan,
Glasnogovornica