Glasovanje prognanika iz Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije te raseljenih osoba na izborima za predsjednika Republike Hrvatske

Zagreb, 27. prosinca 2004. 

Prognanici iz Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije smješteni izvan područja svoje županije te raseljene osobe u hrvatskom Podunavlju na izborima za predsjednika Republike Hrvatske 2. siječnja 2005. godine mogu glasovati u mjestu svog prebivališta ili u mjestu svog trenutnog boravka na najbližem biračkom mjestu (na biračkom mjestu prema adresi boravišta).

Prilikom glasovanja bilo u mjestu svog prebivališta ili u mjestu trenutnog boravka, prognanici iz Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije i raseljene osobe moraju na biračkom mjestu predočiti identifikacijsku ispravu i predati biračkom odboru uvjerenje Ureda državne uprave o upisu u popis birača i potvrdu Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka – Uprave za prognanike, povratnike i izbjeglice o statusu prognanika odnosno raseljene osobe.

Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka – Uprava za prognanike, povratnike i izbjeglice je svim biračima upisanim u popis birača koji su trenutno u statusu prognanika iz Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranje županije ili su u statusu raseljene osobe, ovih dana poštanskim putem uputila na njihove trenutne adrese ta oba dokumenta.  Uvjerenje i potvrdu koje moraju predočiti prilikom glasovanja na dan izbora 2. siječnja 2005. godine dobilo je 1.893 prognanika iz Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije te 461 raseljena osoba.

Osobe kojima je prestao status prognanika ili raseljene osobe i nisu dobili navedeno uvjerenje i potvrdu mogu glasovati samo u mjestu svog prebivališta, gdje su upisani u popis birača.

Dodatne obavijesti prognanici iz Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije, te raseljene osobe mogu dobiti u Upravi za prognanika, povratnike i izbjeglice u Zagrebu, tel: 01/618 4820.

Marina Halužan

Glasnogovornica