Kalmeta zatražio uvrštenje Jadransko jonskog pravca u paneuropske koridore

 

Zagreb, 26. svibnja 2004.

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka BOŽIDAR KALMETA danas je na Europskoj konferenciji ministara prometa (CEMT) koja se 26. i 27. svibnja održava u Ljubljani zatražio da CEMT podrži inicijativu Republike Hrvatske za uvrštenje Jadransko jonskog pravca u mrežu zasad 10 paneuropskih prometnih koridora.

Kroz Hrvatsku prolazi oko jedna trećina Jadransko jonskog prometnog pravca koji prolazi kroz još šest zemalja (Italiju, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju i Grčku) od Trsta u Italiji do Kalamate u Grčkoj u dužini oko 1.600 km. 

«To je ključni stabilizacijski i razvojni projekt kojim se saniraju posljedice dojučerašnjih sukoba i otvaraju mogućnosti zajedničkog razvoja kroz povezivanje do sada izoliranih prostora velikih turističkih i gospodarskih potencijala ovog dijela Europe», istaknuo je Kalmeta u svom obraćanju europskim kolegama dodajući da će Hrvatska do ljeta 2005. godine imati u prometu oko 275 km Jadransko jonske autoceste.
 
Tim je potezom Hrvatska službeno najavila zajedničku akciju pokretanja procedure za uvrštenje Jadransko jonskog prometnog pravca u mrežu paneuropskih prometnih koridora kao središnja zemlja na tom koridoru uz Grčku, koja također gradi velike dijelove Jadransko Jonske autoceste, a u suradnji sa svim zemljama Jadransko jonske inicijative s naglašenom ulogom Italije, Grčke i Slovenije kao članica Europske Unije.

Na marginama CEMT-a Kalmeta je imao niz bilateralnih susreta s ministrima prometa Bugarske, Bjelorusije, Slovenije i BiH Brankom Dokićem s kojim je razgovarao o izgradnji autoceste na paneuropskom koridoru V. c.

Marina Halužan,
Glasnogovornica