Hrvatska i BiH zajedno rješavaju povratak preostalih izbjeglica

 

Zagreb, 16. studenoga 2004.

Izaslanstvo Bosne i Hercegovine predvođeno ministrom za ljudska prava i izbjeglice Mirsadom Kebom i izaslanstvo Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka Republike Hrvatske predvođeno ministrom Božidarom Kalmetom na današnjem sastanku u Zagrebu razgovarali su o povratku izbjeglica u obje zemlje i usuglasili se da će kroz unapređenje bilateralne suradnje rješavati ta pitanja.

Dogovorena je razmjena podataka o izbjeglicama koji borave na području BiH te o BIH izbjeglicama koje su u Hrvatskoj. Kako je istaknuo ministar Kebo, u BiH je u tijeku ponovna registracija i revizija statusa izbjeglica iz Hrvatske.

Izaslanstvo BiH izrazilo je zahvalnost Republici Hrvatskoj na pomoći u obnovi obiteljskih kuća povratnicima iz Hrvatske u BiH te naglasio važnost daljnjeg povratka Hrvata u BiH, pogotovo u bosansku Posavinu i banjalučku regiju.

Naglašavajući važnost povratka Hrvata u BiH ministar Kebo informirao je ministra Kalmetu o trenutno aktualnom podnošenju zahtjeva za rekonstrukciju stanova i kuća te povratak u BiH i pozvao sve bosansko-hercegovačke izbjeglice da iskoriste svoje pravo na povratak.
Ministar Kalmeta izvijestio je BiH izaslanstvo o napretku postignutom u stvaranju uvjeta za povratak u Hrvatsku, obnovi kuća, stanova, infrastrukture i vjerskih objekata, povratu imovine i stambenom zbrinjavanju.

Ministar Kalmeta upoznao je BiH izaslanstvo s programom stambenog zbrinjavanja bivših nositelja stanarskog prava kroz zaštićeni najam ili kupnju stana.  U vezi s tim Hrvatska provodi kampanju za povratak izbjeglica u Hrvatsku i podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje.

Ministri su suglasni da će sva pitanja rješavati bilateralno uvažavajući posebnosti pravnih sustava svake države. S ciljem ubrzavanja rješavanja navedenih pitanja ministri Kebo i Kalmeta dogovorili su zajednički posjet povratničkim mjestima u BiH.

Marina Halužan,

Glasnogovornica