Okončane pripreme za nadzor i zaštitu Jadrana

 

Zagreb, 30. rujna 2004.

Stručno tijelo Koordinacije Vlade RH za nadzor i zaštitu Jadrana na današnjoj je sjednici u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razivitka odobrilo područne planove nadzora unutrašnjih morskih voda, teritorijalnog mora i Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) RH, čime su završene sve pripreme za provođenje učinkovitog nadzora na čitavom akvatoriju na kojem Republika Hrvatska ostvaruje svoja suverena prava, a koji iznosi 56.964 četvorna kilometra.

Stručno tijelo, kojim prema odluci hrvatske Vlade predsjeda kapetan TOMISLAV MILETIĆ, pomoćnik ministra Božidara Kalmete za sigurnost plovidbe i zaštitu mora, time je odobrilo dnevne rasporede isplovljenja plovila lučkih kapetanija, pomorske policije i Hrvatske ratne mornarice te drugih državnih službi za mjesec listopad ove godine koji su prethodno usklađeni između djelatnika 8 ministarstava u sjedištima lučkih kapetanija (Pula, Rijeka, Senj, Zadar, Šibenik, Split, Ploče i Dubrovnik).

Naime, prema odluci Hrvatskog sabora od 3. listopada 2003., u nedjelju 3. listopada 2004. počinje primjena Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa RH koji se po svojem sadržaju odnosi na suverena prava istraživanja i iskorištavanja, očuvanja i gospodarenja živim prirodnim bogatstvima voda izvan vanjske granice teritorijalnog mora te ostvarivanja jurisdikcije glede znanstvenog istraživanja mora i zaštite i očuvanja morskog okoliša.
 
Sukladno dopuni odluke Hrvatskog sabora od 3. lipnja 2004., za brodove koji plove pod zastavom država članica Europske unije odgađa se primjena pravnog režima ZERP-a do sklapanja Ugovora o partnerstvu u ribarstvu između Europske zajednice i RH. Djelatnici ministarstava koja su uključena u Koordinaciju Vlade RH imat će mogućnost kontrole svih brodova koji ne viju zastavu zemalja članica EU bez obzira na državljanstvo osobe koja se nalazi na tim brodovima, a pri njihovoj kontroli predstavljat će se pod nazivom «Hrvatska pomorska kontrola» (Croatian Maritime Control). 

U Koordinaciju Vlade RH za usklađivanje obavljanja poslova nadzora i zaštite unutarnjih morskih voda, teritorijalnog mora i ZERP-a uključeno je 8 ministarstava (Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, Ministarstvo obrane, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Ministarstvo kulture i Ministarstvo financija).  Ministarstva koja sudjeluju u Koordinaciji i koja će obavljati kontrolu akvatorija na kojem RH ostvaruje svoja suverena prava broje 1113 djelatnika i raspolažu s 90 brodica, 16 brodova, 6 zrakoplova, 4 helikoptera i jednom bespilotnom letjelicom te radarskim sustavom nadzora.

Te će službe koordinirano, no svaka u okviru svog djelokruga obavljati sljedeće operativne poslove: nadzor nad odvijanjem plovidbe, traganje i spašavanje na moru, inspekcijski nadzor na moru, zaštita državne granice, zaštita osoba i imovine, sprečavanje i otkrivanje kaznenih djela, intervencije kod iznenadnog onečišćenja mora, nadzor nad istraživanjem i iskorištavanjem, očuvanjem i gospodarenjem živim i neživim prirodnim bogatstvima, poslovi carinskog nadzora i kontrole plovila, putnika i robe u međunarodnom prometu i tehnički poslovi. Na taj način osigurano je sustavno i učinkovito planiranje i djelovanje te korištenje materijalnih i kadrovskih resursa svih tijela državne uprave koji obavljaju poslove nadzora i zaštine na akvatoriju na kojem RH ostvaruje svoja suverena prava.

Koordinacija će, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana primjene Odluke o proširenju jurisdikcije RH na Jadranskom moru, utvrditi načela za sustavno uređivanje nadzora i zaštite unutrašnjih morskih voda, teritorijalnog mora i ZERP-a RH te ih uputiti Vladi RH na usvajanje. Temeljem usvojenih načela, u roku od mjesec dana, izradit će se prijedlog zakona o obalnoj straži čije će sjedište, prema zaključku hrvatske Vlade, biti na moru.

Marina Halužan,

Glasnogovornica