Italija, Slovenija i Mađarska dale potporu za prometnu integraciju RH u EU

 

Zagreb, 16. prosinca 2004.

Izaslanstvo mora, turizma, prometa i razvitka na čelu s državnim tajnicima za promet Draženom Breglecom i za razvitak Zdravkom Livakovićem sudjelovalo je danas na sastanku kvadrilaterale o razvoju paneuropskog prometnog koridora V (pet) i njegovih ogranaka koji se održava u Budimpešti, Republika Mađarska.

S predstavnicima ministarstava prometa Mađarske, Italije i Slovenije državni tajnik Breglec potpisao je Memorandum o razumijevanju za poboljšanje prometne infrastrukture na koridoru V (Venecija – Trst – Ljubljana - Budimpešta – Uzgorod – Lvov) s granama:

A: Bratislava – Žilina – Košice - Uzgorod

B: Rijeka – Zagreb – Budimpešta

C: Ploče – Sarajevo – Osijek – Budimpešta

Ministri prometa četiriju država Memorandumom su definirali želju za izgradnjom prometne infrastrukture koja spaja njihove države, s posebnim težištem na ubrzanoj izgradnji nedostajućih dionica autoceste koridora V i njegovih ogranaka te poboljšanjem infrastrukture i razine usluge željeznica i kombiniranog prijevoza. Hrvatska je završila autocestu na koridoru Vb, dok izgradnju autoceste na koridoru Vc od ukupno 105 km planira izgraditi u sljedećem četverogodišnjem razdoblju.  Tri susjedne države, kako se navodi u Memorandumu, daju Hrvatskoj potporu u procesu integracije RH u Europsku uniju, posebice u stvaranju prometnih sustava koji bi trebali omogućiti dobru uzajamnu pristupačnost u regiji.

Također, između Mađarske i Hrvatske potpisan je Ugovor o izgradnji mosta na rijeci Muri na graničnom prijelazu Letenye-Goričan koji se nalazi na Vb koridoru i čija je dužina 1,4 km. Procjena vrijednosti mosta kreće se oko 12 milijuna kuna, dok se vrijednost 1,5 km pristupnih cesta procjenjuje na 35 milijuna kuna, a u čemu će financijski sudjelovati obje države. Rok izgradnje predviđen je do kraja 2006. godine.


Marina Halužan,
Glasnogovornica