Vlada RH : Usvojen Nacrt konačnog prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poštanskim uslugama (EU)

Slika arhiva/VRH-ulaz.jpg
Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Nacrt konačnog prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poštanskim uslugama (EU).

Donošenjem ovog  Zakona u domaćem se pravnom poretku uređuje pravni okvir za djelotvornu primjenu Uredbe (EU) 2018/644 Europskog parlamenta i Vijeća od 18. travnja 2018. g. o uslugama prekogranične dostave paketa.

Zakon osigurava regulatorni nadzor u vezi s uslugama dostave paketa, transparentnosti i ocjenjivanja cijena za određene usluge prekogranične dostave paketa. Nadalje, određuje da je za poslove  inspekcijskog  nadzora i prekršajne odredbe u slučaju nepostupanja u skladu s pravilima iz ove Uredbe nadležna Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti.

Istaknimo kako će usvajanje ovog zakonskog prijedloga potaknuti tržišno natjecanje i povećati transparentnost cijena, što će  u konačnici omogućiti smanjenje cijena te jednostavniju i pouzdaniju prekograničnu dostavu, bolju zaštitu domaćih potrošača, nastavak trenda rasta paketnih pošiljaka i elektroničke trgovine u Republici Hrvatskoj, kao i rast domaćeg gospodarstva u cjelini.

Vijesti iz medija