Vlada RH: Uredba o objavi Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o održavanju i rekonstrukciji cestovnih mostova na državnoj granici

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila prijedlog Uredbe o objavi Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o održavanju i rekonstrukciji cestovnih mostova na državnoj granici.
 
Podsjetimo, riječ je o Sporazumu koji su Vlada RH i Vijeće ministara BiH potpisali 29. rujna 2020. godine s ciljem unaprjeđenja prometne povezanosti između dviju susjednih država.
 
Sporazumom je predviđeno održavanje i rekonstrukcija ukupno 10 cestovnih mostova na zajedničkoj državnoj granici, s time da će se obavljanje radova i troškovi redovitog održavanja mostova između dviju država razmjerno dijeliti u omjeru 50:50.
 
Glavni pregled mostova upravitelji će obavljati najmanje svakih 5 godina, pri čemu će zajednički ocijeniti rezultate pregleda te poduzeti potrebne mjere.
 
Radnici koji rade na održavanju mostova moći će se slobodno kretati u zoni potrebnoj za izvršavanje obveza, dok će se ugovorne stranke osloboditi plaćanja carine i poreza na materijale i proizvode koji su dokazano utrošeni u postupcima održavanja mostova.

Najave