U Rovinju otvorena nova Sjeverna komunalna luka San Pelagio

  • Slika /slike/foto 9_21/foto dtBILAVER-ROVINJ 16-9_21/nsl dtBILAVER-ROVINJ 16-9_21.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Rovinju je u srijedu, 15. rujna u nazočnosti državnog tajnika za more Josipa Bilavera otvorena novoizgrađena komunalna Luka San Pelagio.

U izgradnju Sjeverne luke ukupno je uloženo 53,4 milijuna kuna, od čega su troškove najvećim dijelom pokrili Grad Rovinj-Rovigno, Lučka uprava Rovinj-Rovigno te Istarska županija, dok je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture za izgradnju luke osiguralo 8,5 milijuna kuna.

Novoizgrađena je luka namijenjena prvenstveno građanima i njihovom plovilima, duljine do 6 i 8 metara, dok je ukupno 10 vezova predviđeno za brodice do 10 metara. Svaki ponton u luci opremljen je s ormarićima za opskrbu strujom, vodom i hidrantskom (protupožarnom) mrežom, dok je prostor luke pod video-nadzorom. Njezina bi izgradnja trebala pridonijeti rasterećenju postojeće gradske luke Andana u samom središtu grada.

"Ovo je jedna od najljepših hrvatskih luka, koju krasi neponovljiva kulisa stare rovinjske gradske jezgre. Vlada RH prepoznala je važnost ulaganja u lučku infrastrukturu te će tako nastaviti i dalje jer se s ovakvim i sličnim ulaganjima podiže kvaliteta života naših građana, ali i kvaliteta turističke ponude uopće", rekao je tom prigodom državni tajnik za more Josip Bilaver.

Da je riječ o strateškom infrastrukturnom projektu za grad Rovinj istaknuo je i rovinjski gradonačenik, Marko Paliaga podsjetivši kako samo u ovom trenutku Rovinj broji preko tisuću registriranih manjih brodica.

Posebnu vrijednost luci daje i trenutak njezina otvaranja - uoči 16. rujna - Dana grada Rovinja i spomendana njegove zaštitnice Svete Eufemije, na što je posebno ukazao ravnatelj Lučke uprave Rovinj-Rovigno, Donald Schiozzi.

Podsjetimo, riječ je o luci koja će gradu Rovinju donijeti jednu savim novu dodatnu vrijednost. Od luke će koristi imati i drugi građani Rovinja kao i mnogobrojni turisti, između ostalog i zbog novog lukobrana sa sunčalištem, javnom rasvjetom i uređenim zelenilom, što će ovu luku učiniti još atraktivnijom.

Pisane vijesti